A terrortámadás áldozataira emlékeztek Keszthelyen

2023.10.15. 15:30

Földről, vízről s levegőből is támadtak Izraelben

Mécseseket gyújtottak és imádkoztak Izraelért, a terrortámadásban elhunytakra emlékezve pénteken kora este a keszthelyi zsinagóga udvarán.

Péter B. Árpád

Az emlékező gyertyagyújtást résztvevői Istent dicsőítő dalokat énekeltek s elmondtak egy gyászimát is

Fotó: ZH

A szolidaritás jegyében az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Hit Gyülekezete és az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság hívó szavára mintegy százan gyűltek össze.

Dr. Szarka Lajos, utóbbi szervezet elnöke lapunknak felelevenítette: az embertelen vérengzés előtt néhány nappal tértek haza Izraelben élő lányuktól, aki családjával a gázai övezettől harminc kilométerre él. Szívszorító telefonja október 7-én reggel érkezett.

Remegő hangon arról számolt be: megtámadták Izraelt, jönnek a terroristák, akik földről, vízről s levegőből támadnak, és amerre járnak, ott vér fakad. Dr. Szarka Lajos lánya azt mondta, nem tudja, ők túlélik-e.

– Ma már tudjuk, a Hamász tagjai húsz települést, kibucot mészároltak le a legbrutálisabb módon. Komplett családokat végeztek ki, a halottakat megcsonkították, a csecsemőket lefejezték, a nőket borzalmas haláluk előtt megerőszakolták – sorolta a Hévízen élő történész. – Szóval, kegyetlenebbek voltak, mint hajdan az SS kivégzőosztagok, amelyek tömegsírba lőtték zsidókat. A terroristák egy vallási fesztivál résztvevőit és a katonai őrállásoknál szolgálatot teljesítőket is kivégezték.

Végül dr. Szarka Lajos unokája és várandós lánya a Magyar Honvédség gépével hazatérhetett, amely eddig öt menekítőmisszióban már mintegy 600 magyart – többségében nőket és gyermekeket – hozott haza. A férfiak többségének maradnia kellett, „reméljük, lányunk férjének sem esik baja”, tette hozzá az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke.

Horváth Máté, a keszthelyi megemlékezés fő szervezője leszögezte: Izrael egy demokratikus, a nyugati civilizációhoz tartozó jogállam, s teljes mértékben elfogadhatatlan az ellene irányuló terrorakció.

– A zsidó-keresztény gyökereken alapuló Európának ki kell állnia egy olyan ország mellett, amely gyakorlatilag a nyugati civilizáció előképe s bölcsője. Ha ezt Európa nem tenné, akkor a saját gyökereit tagadná meg. Nem maradhatunk némák ebben a helyzetben – fogalmazott Horváth Máté, aki szerint Izraelről „viszonylag torzított kép jut el” a világhoz, de ami most következik, azt kizárólag önvédelemként lehet értelmezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában