Miénk itt a tér

2023.10.26. 11:30

Felújítási munkák a zalaegerszegi Radnóti utcai óvodában az 1970-es években

Zalaegerszeg egyik legrégebbi óvodája 1954-ben nyílt meg a Páterdombon, a Radnóti utcában. Az évek alatt többször került felújításra az épület és környezete, az 1970-es években ezt a munkát vállalták fel helyi cégek és társadalmi szervezetek. A Zalai Hírlap beszámolt a felújításokról.

Nagy Betti

A Mikulást várják 1983 november végén a Radnóti utcai óvodások

Fotó: ZH-Archívum

„Monoton zajjal üzemel a cementkeverő a zalaegerszegi Radnóti óvoda udvarán. Bent a folyosó közepére húzva állnak a bútorok. Az egyik csoport termében az asztalon porcelán tányérok sorakoznak, odébb kisgyerekek játékainak halmaza – a szomszéd szobából kalapácsolás hallatszik. Hétfőn – július 17-én – letelik az egy hónapos szünet, befejeződik-e addigra a munka? – Természetesen – válaszolja az Ingatlankezelő Vállalat főmérnöke, Szikszai István. – Délután jönnek takarítani a vállalat adminisztratív dolgozói, és ebben én is segíteni fogok. Este 8-ra az óvoda rendelkezésére bocsátjuk a helyiségeket” – tudósított a Zalai Hírlap 1972. július 16-ai lapszáma az óvodabővítésről.

1977 augusztusában az óvoda 138 kisgyerekkel átmenetileg az új, nemrégiben átadott kisegítő iskola négy földszinti tantermében kapott elhelyezést, mivel a nyári tatarozás során a szakemberek az épület faanyagainak könnyező házigombával való fertőzöttségét észleltek. Ezért elkezdődött az épület faanyagainak teljes kicserélése, amely munkálatok – akkor még úgy számították - három-négy hónapot is igénybe vehetnek. 1978. január 20-ai lapszámában a Zalai Hírlap feltette a kérdést: „Mikor költözhetnek vissza a Radnóti utcai óvodások?”  A városi tanács művelődési osztályán válaszoltak az illetékesek: „- Már azokban a hetekben, amikor kiderült, hogy az óvodát be kell zárni, felújítani, fertőtleníteni, s mindezt sürgősen és terven felül kell elvégezni, sok vállalat, intézmény sietett segítségünkre, ajánlották fel a legkülönbözőbb társadalmi munkát. A részletes tervek elkészítésénél számolhattunk ezzel a társadalmi erővel, ezért bíztunk abban, hogy év végére elkészül az épület és januárban birtokba vehetik kis lakói. Soron kívül készültek a felújítási tervek, a Kögáz, a Mezőgép, az ingatlankezelő vállalat dolgozói sok társadalmi munkaórát ajánlottak fel. Akiktől pedig a legnagyobb segítséget kaptuk – azokhoz a munkákhoz, amire nem volt vállalkozó, azok a katonafiatalok voltak. (…) Ezekben a napokban már a festésnél, mázolásnál tartunk, aztán a parkettázáson a sor. Az összes berendezést, bútorokat és textíliákat fertőtlenítették, így a műszaki átadás után csak néhány napot vesz igénybe az intézmény újbóli berendezése, felszerelése. Terveink szerint februárban visszaköltözhetnek otthonukba az óvodások.”

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat a Radnóti utcai óvoda elmúlt éveiből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában