Magyaros étel volt a menü

2023.10.27. 14:00

Díjnyertes katonaszakácsok a Báthory-technikumban

Harcsapaprikás és túrós csusza volt pénteken a menü a Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikum ebergényi úti tankonyhájában. A 11-12. évfolyamos szakács szaktechnikus diákokat rendhagyó módon kettő, világbajnokságon érmet szerzett katonaszakács oktatta.

Mozsár Eszter

Somorjai Péter és Gulyás Károly (középen) könnyen megtanulható receptet hozott a zalaegerszegi Báthory-technikum diákjainak.

Fotó: Pezzetta Umberto

Reggel óta a tanulók között serénykedett a Magyar Honvédség két közalkalmazott szakácsa, akik több alkalommal mérették meg magukat a világ legjobbjaival. Eddig egy ezüst- és egy bronzérmet hozott haza csapatuk, de folyamatos tanulással készülnek arra, hogy ők legyenek a legelsők. Somorjai Péter 16 éve versenyez, társa, Gulyás Károly 1980-ban lépett a katonaság kötelekébe szakácsként, jelenleg a Hotel Hadik szállodaigazgató-helyettese. Három évig Brüsszelben, a NATO központban protokoll rendezvények szakácsa volt.

- A katonák nagyon szeretik a magyaros ízeket, így legtöbbször gulyáságyú, babgulyás, pörkölt kerül az asztalra. Csupa olyan étek, amely tartalmas és energiadús. A tisztek és a delegációk jóval változatosabb menüt kapnak, esetükben a magyar gasztronómia legmodernebb fogásait tálaljuk. Szeretjük megmutatni, hogy mi is tudunk olyan finomságokat készíteni, mint bármelyik Michelin-csillagos étterem – mondta Gulyás Károly.

A diákoknak olyan menüt és konyhatechnikát mutattak, amit ők is bármikor elkészíthetnek otthon: harcsapaprikás és túrós csusza készült a konyhában. A megkérdezett fiatalok egyelőre úgy nyilatkoztak, hogy a civil szférában próbálnak majd elhelyezkedni, de a lehetőség ő előttük is nyitva áll.

Járfás Andrea és Szabó Zsolt szakoktatók (balra) is segédkeztek a főzésben.
Forrás: Pezzetta Umberto

Pusztai Zsuzsanna, Báthory István Technikum igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, régi hagyomány, hogy a pályaorientációs napon a különféle ágazati képzésben tanulók – turizmus-vendéglátás, kreatív, szépészet, élelmiszeripar, kereskedelem – gyakorlati helyeket látogatnak, előadást hallgatnak.

- Az országban azon hat középiskola közé tartozunk – a Dunántúlon pedig egyedüliek vagyunk –, ahol elindult szeptemberben a 9. évfolyamon a honvédelmi oktatás. Így a honvédség felajánlotta, hogy az iskolában lövészeti szimulációs programot, míg a tankonyhánkban örömfőzést tartanak – tájékoztatott az igazgató.

A pályaorientációs nap délben ebéddel zárult, a finom magyaros étkeket az iskola vendégtéri szaktechnikus, azaz pincér tanulói szolgálták fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában