Kabátkát készítettek a nemezelők Gébárton

2023.10.09. 11:30

Baráti felkérésre tartott szakkört Haulik Judit nemezkészítő Zalaegerszegen

Táskát, cipőt, egyéb kiegészítőket, lakberendezési tárgyakat már készítettek azok a kézművesek, akik egy héttel ezelőtt kibérelték a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházat. Ezúttal az őszies idő ihlette a baráti társaságot, így kabátokat, meleg felsőket készítettek gyapjúból.

Mozsár Eszter

A budapesti Haulik Judit nemezkészítő szívesen tett eleget a felkérésnek.

Forrás: ZH

A Lesencefaluban élő Kunglerné Oláh Edit nemezelő, népi kézműves játszóházvezető ötlete alapján jöttek össze a lányok-asszonyok a közelmúltban, hogy tovább bővítsék szakmai tudásukat. A nemezelők évekkel ezelőtt több képzésen, szaktáborban vettek már részt, ám úgy érezték, hogy most saját maguk kezdeményezésére szeretnének találkozni és alkotni.

Kunglerné Oláh Edit a szabásmintát készíti
Forrás: ZH

- Nagyon szeretjük a Gébárti kézműves házat, annak miliőjét, hangulatát, mindig szeretettel fogadnak minket – mondta Edit, aki hozzátette: most is több megyéből, illetve Zalaegerszegről érkeztek a részvevők. - Az elmúlt időszakban már készítettünk cipőt, táskát, kalapot, ám a kabát még hiányzott a repertoárból. Az alapanyagokat magunk vásároltuk, s a korábbi oktatóink és Góczán Judit tanácsára felkértük a budapesti Haulik Judit nemezkészítőt, hogy mutassa meg nekünk, miként lehet hordható felsőruházatot készíteni. Mindenképpen szeretnénk folytatni ezt a kezdeményezést, legközelebb nemezelt kisruhát készítenénk. Jó lenne a karácsonyi ünnepkör során már ezeket a szépségeket viselni vagy akár ajándékba adni.

Haulik Judit jelenleg óvodapedagógusként dolgozik, évekkel ezelőtt a Hagyományok Háza OKJ-s tanfolyamán tanulta ki ezt a szép mesterséget. Több kiállításon mutatkozott már be, legutóbb szeptember elején találkozhattak vele a Göcseji Tudásközpontban, ahol nemezékszereket készítettek az érdeklődők. A nemezmíves örömmel tett eleget a mostani felkérésnek is.

Munkafolyamat közben, amikor még ilyen nagy méretű a kabátka.
Forrás: ZH

- Két nap kevés volt ahhoz, hogy teljesen elkészüljünk mindennel, volt, aki otthon fejezte be a munkáját. A lányok természetesen ügyesen haladtak, nem először találkoztak ezzel a csodás, természetes anyaggal. A denevérujjas kabátok egy darabból készültek, akik pedig bevarrt ujjas kabátot szerettek volna, azok külön formázták azt a részt. Változatos, színes, ötletes darabok születtek.

Judit 13 évvel ezelőtt egy vásáron figyelt fel a nemezelt tárgyakra. Előbb Major Laura nemezkészítő iparművésznél leste el a technikát, majd 2015-ben iratkozott be a Hagyományok Háza tanfolyamára. Többnyire hordható, mutatós ruhákat készít, egyedi megrendeléseknek tesz eleget. Úgy véli, hogy a nemez olyan anyag, ami tetőtől-talpig öltöztet, a viselőjének úgy kölcsönöz egyedi stílust, hogy a többi ruhadarabbal harmonizál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában