Példamutatás

2023.10.28. 14:19

Adományból állítottak lélekharangot

A palini városrészben élő Papp István és családja felajánlásából készült el a palini temető lélekharangja, melyet szombaton ökumenikus istentisztelet keretében avattak fel és áldottak meg.

Benedek Bálint

Adományból állítottak lélekharangot a palini temetőben, balról: Cseresnyés Péter, Bertók Dániel, Papp István, Csorba Tamás, Veres József és Kuti László

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Csorba Tamás, az Alsótemplom plébánosa mellett Bertók Dániel galamboki református lelkész és Veres József, surdi evangélikus lelkipásztor áldották meg a nemrégiben elkészült lélekharangot. Imáikban, s áldásukban mindannyian méltatták azt az önzetlen, jóságos kezdeményezést, amely a harang elkészültét kísérte.

A közös felszentelést követően az eseményen jelenlévő Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is szólt a közösséghez. Szerinte a hagyományaink szerint a harang életünk, hitünk része, a lélekharang pedig emlékeztet azokra, akik nem lehetnek velünk.

- Az adományozóknak köszönetet kell mondani, hiszen a sajátjukból adtak a közösségnek, annak érdekében, hogy ami szent és fontos nekünk azt tovább gazdagítsák - folytatta. - Mindannyiunkat ez a példa is arra biztat, hogy amikor lehetőségünk van, adjuk a közösbe, a közösségnek, hogy az gyarapodhasson. Legfőképpen azért, hogy mindazt az örökséget, amit mi eleinktől megörököltünk, azt mindig ápolhassuk és örökül hagyhassuk a jövő generációjának.

Kuti László, a Palini Sport és Kulturális Egyesület elnöke szintén büszke arra, hogy a temető szomszédságában élő Papp István ilyen figyelmes volt. Elmondta: az ötlet már három éve megszületett, de covid közbeszólt, de a megfelelő engedélyek beszerzésében segítették az adományozó munkáját.

- A Zalai Hírlap olvasójaként megnéztem a környező településeken, Surdon, Beleznán és Nemespátróban készült lélekharangokat, s utóbbi tetszett a legjobban - mondta a 86 éves Papp István. - Szerettem volna a palini temetőbe is egy hasonlót. Ezért a félretett pénzemből, saját költségemen finanszíroztam a kivitelezést. A ravatalozó falára erősítették fel a tartószerkezetet, így sok segítséggel készülhetett el harang. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában