Helyi közélet

2023.10.29. 10:21

A Lonely Planet 2024-re Horvátországot a világ top 10 úti célja közé sorolja

Megjelent a Lonely Planet, az egyik vezető globális utazási platform és utazási szakmédia Best in Travel listája, ahol megnevezték a 2024-es év legjobb úti céljait. Az útikönyv kiadó nagyszerű hírekkel szolgált Horvátországnak.

Zaol.hu

Forrás: Shutterstock

A Lonely Planet 50. évfordulója alkalmából közzétette a világ 50 legjobb úti céljának listáját öt kategóriában. Horvátország pedig bebiztosította helyét a jövő évben meglátogatandó 10 legjobb ország kategóriájában.

Horvátország olyan országok mellett kapott kiemelkedő helyet, mint Mongólia, India, Saint Lucia, Mexikó, Marokkó, Chile, Benin, Üzbegisztán és Pakisztán. A legjobb országok listája mellett a Lonely Planet a legjobb fenntartható úti célok, a legjobb város, a legjobb régió és a legjobb ár-érték arányt kínáló úti célok listáját is közzétette.

 

"A Lonely Planet választása megerősíti, hogy Horvátország az egyik legszínvonalasabb és egyúttal a legszebb ország a világon, és így világszintű ismertsége is egyre jelentősebb. A természeti örökség, a gazdag kultúra, a barátságos emberek a turisztikai kínálatunk sarokkövei. Úgy vélem, hogy számos vendégünk már meggyőződött az ország vonzerejéről és az egész horvát turisztikai ágazat elkötelezettségéről, és a jövőben még többen meg fognak győződni róla." - hangsúlyozta Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója, kiemelve a fenntartható fejlődés fontosságát, valamint a fenntartható turizmus népszerűsítését, mivel egyre több utazó követi az ökológiai trendeket.

A Lonely Planet ismertetője szerint Horvátország egy gyönyörű ország, ami napsütötte tengerparttal, számtalan szigettel, kihívásokkal teli hegyekkel és történelmi városokkal rendelkezik. A Lonely Planet kiemelte továbbá Horvátország schengeni övezetbe való belépését, a Pelješac-híd megnyitását és más infrastrukturális projekteket, amelyek a világ legjobb országai közé emelték Horvátországot.

Mindezen hírek mellett múlt héten tette közé a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), hogy felvette Slunj városát a világ 54 legjobb turisztikai falujának listájára. Slunj Karlovactól 50 kilométerre délre, a Slunjcica és a Korana folyók csatlakozásánál fekszik. A csodaszép vízesésekkel rendelkező horvát kisváros, és fenntartható gazdálkodás egyik kiemelt példája egész Horvátországban.

Az UNWTO a "Turizmus a vidékfejlesztésért" program részeként 2021-ben indította el a legjobb turisztikai falvakra vonatkozó kezdeményezést, amely elősegíti a fenntartható turizmus fejlesztését a vidéki területeken, küzd az elnéptelenedés ellen, valamint ösztönzi az innovációt. A falvakat egy meghívásos versenyen választották ki, amelyre közel 260 vidéki desztináció jelentkezett a világ minden tájáról. Közülük 54-et, köztük Slunj-t nyilvánították a legjobbnak, további 20-at pedig bevontak a vidékfejlesztési programba. Ezek a falvak (vagy kisebb vidéki városok), az UNWTO kritériumai szerint kiemelkednek a kulturális és természeti erőforrások megőrzésében, a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság terén és a helyi értékek, kulináris hagyományok ápolásában.

Úgy tűnik Horvátország turizmusa továbbra is töretlen és a jövőben várhatóan még több turistát fog vonzani. A Lonely Planet úti célok kategóriák szerinti teljes rangsora ITT található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában