Zaol podcast

2023.10.02. 09:30

A köztársasági elnök, Novák Katalin jóvoltából Londonban tanul a tehetséges kanizsai fiatal, Ágoston Barbara

A nagykanizsai Ágoston Barbara kémiából több hazai és nemzetközi versenyen is remek eredményt ért el. A Batthyány-gimnázium idén érettségizett tanulóját a Soós Ernő KFK Víztechnológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa, Gerencsérné dr. Berta Renáta mentorálta.

Benedek Bálint

Ágoston Barbara

Fotó: Benedek Bálint

A Soós Laborban végzett "Alacsony költségvetésű adszorbens használata szermaradvány eltávolítására vízből" kutatási projektjével aztán bekerült az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) döntőjébe is, ahol egy szakkiállítás keretében mutathatta be szakmai zsűri előtt a projektjét Budapesten. 

Ágoston Barbara az OTIO döntőjén kiemelt dicséretben részesült, az ünnepélyes díjátadón személyesen találkozhatott Karikó Katalinnal is, aki a díjak átadásában is részt vett. Mindezek kapcsán lehetőséget kapott, hogy pályázzon arra, hogy a stocholmi Nobel-díj átadón képviselhesse Magyarországot, melynek válogatóján másodikként választották ki, így, ha az elsőként kiválasztott fiatal valamiért nem tudna utazni, Barbi mehetne ki. Kutatásban való részvételéért és a versenyekhez nyújtott támogatásért nagy köszönet illeti meg Gerencsérné Dr. Berta Renátát.

Ami a továbbtanulást illeti, az Imperial College London felvételi feltételeit a nagykanizsai lány maradéktalanul teljesítette, hisz matematikából, biológiából és kémiából 90 százalék feletti emelt szintű érettségi vizsgát is tett a korábban már teljesített felsőfokú Cambridge nyelvvizsga mellé. 

Az anyagi forráshoz pedig elnyerte a Stipendium Peregrinum (Novák Katalin köztársasági elnök által alapított) ösztöndíjat, melyet egy többfordulós kiválasztás előzött meg. Az ösztöndíj pályázat utolsó fordulója egy kiválasztó tábor volt július elején, ahol a legjobb 49 diákból választották ki azt a néhány fiatalt, akik az eredményeik és rátermettségük alapján végül elnyerhették az ösztöndíjat külföldi rangos egyetemeken való továbbtanulásukhoz. Barbara szeptember végétől a világ 6. legrangosabb egyetemén, az angliai Imperial College London 4 éves osztatlan kémia mesterszakán kezdi meg tanulmányait.

Ágoston Barbarával ezekről és az előtte álló kihívásokról beszélgettünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában