Megemlékezés Nagykanizsán

2023.10.06. 14:00

"A hősöket a történelem teremti meg"

Nagykanizsán, az Aradi udvarban pénteken az aradi vértanúk emléknapja alkalmából a hősök tiszteletére rendezett megemlékezést az önkormányzat, melyen Balogh László polgármester mondott beszédet.

Benedek Bálint

Balogh László ünnepi beszédében arról is szólt, hogy a ma élő embereknek kötelességük felmutatni a fiataloknak a vértanúk igazságát

Fotó: Szakony Attila

A főhajtáson megjelent Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, valamint az oktatási és kulturális intézmények vezetői is. A műsor a Zsigmondy-technikum kadétjainak koszorúzásával kezdődött, akik egyenként megkoszorúzták és mécsest helyeztek el a vértanúk emlékművénél.

Fotó: Szakony Attila

Majd Balogh László polgármester lépett a mikrofonhoz, hogy elmondja emlékező beszédét.

- A hősök soha nem maguktól teremnek, a hősöket a történelem teremti meg - mondta. - Hősök akkor születnek, ha eltorlaszolják a jövőt, ha a rabság hideg szele megfagyasztja a szabadságot, mely nemzet nélkül nem létezhet. A haza értünk él 1000 éve, ez az otthon belőlünk áll a honfoglalás óta; itt kavarog sok szerteágazó érzés, százféle gondolat, megannyi íz és különös árnyalat, de együtt egy nemzetet ad, mely csak így, közösen szabad. A hős a próbatételek által válik naggyá, nemzetét és családját védő alakká. A magyar történelem pedig telis-tele a legnagyobb gonosszal, a pusztító, szabadság-romboló hódítóval: tatárokkal, törökkel, Habsburggal és a Szovjetunióval. E gonosz hatalmasságok magyar hősöket teremtettek, kik a magyar szabadságért, e nemzet függetlenségéért küzdöttek, mert történelem és nemzeti büszkeség nélkül nincs erő és nincs honvédelem. Ezért él nemzet e hazán. Mert hősei által formált szabadságvágyával képes egyesíteni a jót, a küzdőt és az áldozathozót.

Fotó: Szakony Attila

Hozzátette: a hőseink áldozatukkal élővé teszik az igazságot, s azért emlékezünk rájuk, hogy a nagyszerű jellemvonások, a megóvott értékek megőrződjenek a jövőnek, a gyermekeinknek. Mindannyiunk hite és reménye, hogy a nemes jellem, a derekas kiállás, a becsületes és gerinces élet, a felelősséget vállaló bátorság erényei újra növekednek a generációkban, mert csak az ebben való hit képes értelmet adni mindennapi tetteiknek.

A beszéd után a Hevesi-iskola diákjainak prózával és zenével színesített emlékműsora következett, végül az emlékezők megkoszorúzták Batthyány Lajos vértanú miniszterelnök szobrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában