Nemsokára nekiállnak az új szárny építésének is

2023.09.28. 14:33

Új kémiatermet és labort avattak Zalaegerszegen, a Mindszenty-iskolában

A kémia és biológia tantárgy színvonalas és szemléletes oktatását szolgálja az a 40 millió forintos beruházás, amit csütörtökön adtak át a város vezetői, a fenntartó rend és az intézményt támogató alapítványok képviselői, valamint a szaktanárok jelenlétében a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. Új kémia tanterem, szertár és fakultációs labor létesült a támogatásból.

Mozsár Eszter

A Mindszenty-gimnázium 10. és 12. évfolyamos diákjai mutattak be látványos kísérleteket.

Fotó: Pezzetta Umberto

A jelenlévők látványos bemutatók segítségével eleveníthették fel az általános és középiskolás kémiai ismereteiket. A 10. és 12. évfolyamos kémiai fakultációs diákok abszolút hozzáértéssel és élvezettel magyarázták kísérleteiket. A Bíró Ildikó matematika-kémia szakos pedagógus által felkészített fiatalok elővigyázatosan, ám bátran nyúltak a vegyszerekhez: a rögtönzött órán szemtanúi lehettünk például a hamis bor és sör készítésének, az elefánt nagyságú fogkrémhab keletkezésének, a vízből és olajból álló lávafolyamnak. Az ugráló és villódzó gumimaci-cukor kísérletnél Vigh László országgyűlési képviselő segédkezett, majd a bemutató végén Tóth Gábor igazgató láng felett életre hívott titkosírását láthatták a jelenlévők.

Az ünnepségen elhangzott: a felújítás előtt több mint ötvenéves eszközöket használtak. Az átépítésben és az új felszerelések beszerzésében három alapítvány - a Pro Filii Alapítvány, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Zalaegerszegi Miasszonyunk (Notre Dame) Nővérek Mindszenty Iskolájáért Alapítvány –, valamint a fenntartó Notre Dame rend segédkezett.

Balaicz Zoltán az átadáson elmondta, folytatódnak az intézményben a beruházások, ugyanis a fenntartó rend 400 millió forintból új, 360 négyzetméteres épületszárnnyal bővíti hamarosan az iskolát, ahol az iskolalelkészség és a médiaterem kap helyet.

Vigh László országgyűlési képviselő az itt folyó, keresztény értékek mentén zajló oktatást dicsérte, míg dr. Tóth Krisztina, a Pro Filii Alapítvány főtitkára a modern felszerelésekkel ellátott természettudományi laborok fontos szerepét hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában