Ünnepségsorozat

2023.09.16. 11:00

Százéves Zalavár temploma

Zalavár az idén ünnepli a templom fennállásának századik évfordulóját. A jubileumra rendezvénysorozatot szervezett a Zalavári Egyházközség és az önkormányzat.

Győrffy István

Zalavár temploma

Forrás: Archív / Győrffy István

Zalavárnak már 1746-ban volt kőből épült temploma, ami 1875-ben leégett, majd újjáépítették. A helyiek 1914-ben döntöttek úgy, hogy új, neoromán stílusú templomot építenek. Az első világháború közbeszólt, de az épület végül 1923-ban elkészült.

A templom legutóbbi felújítása 2011-ben zajlott le – az épület külső-belső festésével, tetőcserével, a toronybelső faszerkezetének és tetőszerkezetének megújításával, valamint a harang- és az óraszerkezet automatizálásával. A templomban 2013 óta minden évben felépül az ország egyik legnagyobb betleheme, amit helyi fiatalok készítenek az adventi időszakban. A különleges beltéri bibliai életkép minden évben sok látogatót vonz a településre. A falu az évforduló alkalmából jelentkezett az országos Ars Sacra Fesztivál felhívására.  

Haraszti Ilonától, a község közművelődési asszisztensétől megtudtuk: a templom szentelésének 100 éves évfordulója alkalmából jövő szombaton (szeptember 23.), 15 órakor szentmise, majd kiállítás és koncert lesz a templomban az Ars Sacra fesztivál keretében. Helyi előadókat, elszármazott művészeket és a környező települések neves fellépőinek produkcióit nézhetik meg a résztvevők.  A rendezvénysorozat október 10-én folytatódik a Rózsafüzér Királynője búcsúval. Ekkor a szentmise mellett kézműves vásárra is sor kerül a művelődési háznál.

A százéves templom tiszteletére alkotói pályázatot is hirdettek a településen, melyen mindenki részt vehet óvodástól a felnőttekig. Várják azokat az alkotásokat, amelyeket a zalavári templom ihletett.

A templomszentelési évforduló napja november 4-én lesz, amikor a püspöki szentmise után felszentelik Holler Konrád szobrát, aki száz évvel ezelőtt szolgált az új templomban. A történelmi áttekintést a Zalavári Kulturális a Hagyományőrző csoport ünnepi műsora követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában