Kongresszusi pillanatképek

2023.09.07. 19:00

Szakrális tárlat a Mindszentyneumban

Kiállításmegnyitót tartottak a Mindszentyneumban. A rendezvényen az 1948-as zalai Mária Kongresszus emlékeivel és hátterével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Szakál Eszter

A képen balról Havasi Bálint és Stróber László, a háttérben Mindszenty József alakja látható

Fotó: Szakál Eszter

Az eseményen Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója elmondta, a tárlat a katolikus közösség és a CsaládKapocs Keresztény Kulturális Egyesület kezdeményezésére jött létre. Hangsúlyozta, fontos, hogy a korabeli történésekbe bepillantást engedjenek, s egyben az akkori szellemiség újjáéledéséhez is hozzájáruljanak. Stróber László apátplébános szerint a fotók rávilágítanak arra, hogy 75 éve, bár szorongatták a felekezetet, óriási megmozdulások voltak. A Mária-évnek a keresztények hitét kellett erősíteni, ami sikerült, hiszen a kongresszuson nagy tömeg volt, s a felvételeken a hercegprímás alakja is több helyen feltűnt, például a plébánia erkélyén, ahol annak idején nagyhatású beszédet mondott. Az értékes kor- és helytörténeti dokumentumokat felvonultató összeállítás a Mindszentyneumban október 8-ig tekinthető meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában