Őrzik a katonahagyományokat

2023.09.17. 11:30

Megalakulásának 55. évfordulóját ünnepelte a Honvédklub

A megtett út értékelésével, elismerésekkel, műsorral, közös vacsorával ünnepelte megalakulásának 55. évfordulóját pénteken a Kiskondás étteremben a Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület.

Fincza Zsuzsa

Az ünneplő egybegyűlteket Németh István elnök köszöntötte és felelevenítette az 55 év alatt megtett út jelentősebb állomásait. Mellette balra Szabó László, a klub elnökhelyettese, jobbról Balaicz Zoltán és Gondos Ferenc

Az egybegyűlteket elsőként Németh István, ny. őrnagy a jubiláló klub elnöke köszöntötte, felelevenítve a közösség történetének fontosabb állomásait. Elődjük 1968. szeptember 29-én Fegyveres Erők és Testületek Klubja néven Gál József ny. alezredes vezetésével alakult meg - működésüket a Helyőrségi Művelődési Otthon és a Hadkiegészítő Parancsnokság segítette. A rendszerváltás környékén a támogatások megcsappantak, az elhelyezési és a munkakörülmények folyamatosan romlottak. A rendszerváltozást követően Szatmári Bálint ny. ezredes vezetésével kilábaltak a bajból, változatos programokat kínáltak, tagjai lettek a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ), az "Életet az Éveknek" Szövetségnek, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének (HOKOSZ), szakmai és baráti kapcsolatot alakítottak ki az Osztrák Bajtársi Szövetség Güssing város szervezetével.

A bekeretezett "Miniszteri elismerő oklevelet" Ferge László (jobbról) adta át Németh Istvánnak

A katonai hagyományok őrzése mellett kivették részüket Zalaegerszeg, az egykori katonaváros közéletéből is. Az elismerések sem maradtak el: 2008-ban, az akkor már Gondos Ferenc ny. ezredes vezetésével működő klubnak a város önkormányzata "Zalaegerszeg Emlékzászlót" adományozott. Török József ny. zászlós vezetésével tovább pezsgett a közösségi élet, 2012-ben együttműködési megállapodást kötöttek a város önkormányzatával. 2017-től új programokat, köztük katonatalálkozókat és haditornákat szerveznek. A klub munkájának megkoronázásaként 2018-ban Németh István, az egyesület jelenlegi vezetője a városi közgyűlésen Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntetést vehetett át. A megyeszékhely önkormányzatának nagyrabecsülését a jubiláló klub a jelenben is élvezi: Balaicz Zoltán polgármester "az önzetlen közéleti szerepvállalásért, a honvédelem ügye iránti elkötelezettség erősítésért"adományozott kitüntető oklevéllel a kezében érkezett az ünnepségre. Az elismerések hosszú sorában a honvédelmi "Miniszteri elismerő oklevelet"; a Honvéd Vezérkar főnökének Emléklapját; a Katonai Igazgatóság Emlékplakettjét Ferge László, a 20. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője adta át Németh Istvánnak. A BEOSZ nevében László Attila, a HOKOSZ képviseletében Jenei József, a kanizsai bajtársak követeként Körtvélyessy Attila, a keszthelyiek megbízásából Szirmai János adott át elismerő okleveleket, emléklapokat, illetve emléktárgyakat. Az ünnepségen Gondos Ferenc, a zalaegerszegi honvédklub tiszteletbeli elnöke a BEOSZ Közösségi Érem arany fokozatát vehette át, dr. Kocsis Gyula, az "Életet az éveknek" szövetség zalai elnöke a BEOSZ emlékpajzsát, Major Lászlóné a BEOSZ emlékplakettjét kapta.

A jubiláló közösség vezetése is elismerte a kimagasló munkát: Kontra László, Szabó Imréné, Baksa Istvánné, Németh Klára és Kovács Attila kitüntető oklevelet vehetett át. Az ünnepségen elhangzott: Török József a Honvédelem Napja alkalmából megkapta az "Aranykor kitüntető cím ezüst fokozatát.

Az ünnepség az Ökrös Band magyar koncert cigányzenekar műsorával, közös vacsorával és bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában