Már augusztus végére teljesült az idei bevételi terv

2023.09.29. 20:00

Biztos a keszthelyi Festetics-kastély jövője

Az idei főszezonban 177 ezer, az ősz kezdetéig pedig összesen 215 ezer látogató kereste fel a keszthelyi Festetics-kastélyt, amely januárban integrálódott a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-be. Ez idő alatt, a hatékonyabb működési és hasznosítási koncepció eredményeként, 164 millió forint költségmegtakarítást ért el az intézmény.

Péter B. Árpád

Oláh Zsanett: A következő hónapok a fejlesztések befejezéséről és az attrakciók bővítéséről szólnak majd

Fotó: Péter B. Árpád

Erről is beszélt sajtótájékoztatóján Oláh Zsanett, a NÖF Nkft. ügyvezetője, hozzátéve: idén összesen több mint kétmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a kastélyban, s a közeljövőben a főépület villamosenergia-szükségletét már napelempark biztosítja.

Magyarország leglátogatottabb kastélya augusztusra már teljesítette az idei üzleti tervében szereplő árbevételt, emelte ki a NÖF első embere.

Oláh Zsanett arról is szólt, a turisztikai szezonban 50 tematikus rendezvény egészítette ki az állandó kiállításokat, vagyis: minden harmadik napon volt egy rendezvény a kastélyban, vagy a kastélykertben. Leszögezte: csak a május-augusztus közötti időszakban több mint 177 ezer látogatót fogadtak, ők összesen 627 ezer jegyet váltottak a különböző attrakciókra.

Az ügyvezető hozzátette, most is vannak megkezdett projektek, amelyek egyrészt fokozzák a látogatói élményt, másrészt fenntarthatóbbá teszik a létesítmény üzemeltetését. Ilyen például a Vadászati Kiállítás és a kerti kisvasút nyomvonalának bővítése, a fegyverfolyosó és a fehér tükörterem felújítása, vagy épp a kastély állandó és a modellvasút kiállításának fejlesztése új, interaktív elemekkel.

Idén összesen több mint kétmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a kastélyban
Fotó: Péter B. Árpád

Oláh Zsanett lapunk kérdésére határozottan cáfolta az intézmény bezárásáról, illetve privatizációjáról szárnyra kapott híreszteléseket.

– Erről szó sincs, sőt: a következő hónapok sokkal inkább a fejlesztések befejezéséről és az attrakciók bővítéséről szólnak majd. Egy készülőben lévő törvény arra ad majd lehetőséget, hogy egy cég akár örökbe fogadhasson egy kastélyt. Ebbe a körbe azonban a keszthelyi Festetics-kastély nem tartozik bele, tehát nem tervezzük, hogy változna akár a tulajdonjoga vagy pedig a vagyonkezelő státusza – fogalmazott Oláh Zsanett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában