A Jónás könyve Vonyarcvashegyen

2023.09.03. 17:30

LélekTánc a Szent Mihály-dombon, ifjú képző- és színművészekkel

Folytatódik Vonyarcvashegyen a LélekTánc nevű program, amely értelmi fogyatékossággal élő képzőművészek és színművészek közös műhelymunkáját jelenti. Ehhez – immáron többedszer – a Vonyarcvashegyi Balaton Art Alkotóközösség tagjai is csatlakoztak.

Péter B. Árpád

Pali Róbert, Börner Ildikó és Bíró Krisztián elkezdett egy festményt, amelyet a jövőben, a következő közös műhelymunkán fejeznek majd be a résztvevők

Fotó: Péter B. Árpád

A szombati csúcspont Babits Mihály Jónás könyve című elbeszélő költeményének bemutatója volt a Szent Mihály-dombon, a nemrégiben felújított fogadalmi kápolna mellett, ezt megelőzően pedig művészeti performansz és festménykiállítás várta az érdeklődőket, s bemutatkoztak az együttműködő közösségek: Vonyarcvashegy, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, az Imre Sándor Szeretetszínház és a Balaton Art.

Pali Róbert polgármester azt mondta: ez az együttműködés „reményt ad arra, hogy ebben a forrongó világban akadnak olyan fix pontok, amelyekben bízhatunk, és erőt meríthetünk általuk”. Hozzátette, ez a mostani alkalom, immáron sokadszor, a színház- és a képzőművészet közös keringője, amely azt bizonyítja: „az elfogadásnak az őszinte és tiszta szeretetről kell szólnia”.

Az Imre Sándor Szeretetszínház a Legyetek jók, ha tudtok című dalt is előadta a művészeti bemutató során
Fotó: Péter B. Árpád

Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Alapítvány elnöke kiemelte: három évtizede biztosítanak kiscsoportos lakóotthoni ellátást, jellemzően értelmi fogyatékossággal élőknek, rászoruló családoknak, gyermekeknek, s büszkék foglalkoztatási programjaikra, amelyekben valós munkahelyeket teremtenek, ahol kézműves alkotások is születnek.

Börner Ildikó, a Balaton Art Alkotóközösség elnöke felelevenítette, picit kétkedve fogadták a közös munka lehetőségét, de már az első alkalom meggyőzte őket, s a kapcsolat azóta folyamatos, sőt, most már közös pályázati lehetőségeket keresnek. Leszögezte: alkotás közben eltűnnek a különbségek épek és sérültek között.

Pali Róbert: Az elfogadásnak az őszinte és tiszta szeretetről kell szólnia
Fotó: Péter B. Árpád

Bartokos Tamás, az Imre Sándor Szeretetszínház igazgatója arról is beszélt: Vonyarcvashegy befogadta a közösségüket, s ide már

hazajárnak. Hangsúlyozta, a gyerekekért és a sérültekért bármikor bármit megtenne, „hiszen ők jelentik a családunkat, s nélkülük nem lennénk, nem tartanánk itt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában