Kaukázusi medvetalp

2023.09.13. 07:30

Kiirtották a botfai mérgező növényt

Kiirtották a hatalmas, mérgező növényt, a kaukázusi medvetalpat Zalaegerszeg botfai városrészében.

Zaol.hu

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A civil, hatósági és természetvédelmi kezelői együttműködésnek, valamint a tulajdonosok pozitív hozzáállásának köszönhetően a növények már nem jelentenek veszélyt az arra járókra, írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A kaukázusi medvetalp új előfordulását 2023 júliusában fedezte fel dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő Botfa környékén, egy túraútvonal közelében. Mivel a faj igen veszélyes, egészségre ártalmas anyagokat termelő növény, dr. Illyés Zoltán tájékoztatta a lakosságot és felvette a kapcsolatot a nemzeti parkkal. A Zala Vármegyei Kormányhivatal, Agrárügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztály munkatársaival közös terepbejárást tartottak, felmérték a területen található faj állományát (ami a fiatal példányokkal együtt megközelítette az 50 tövet), valamint első körben a már magéréshez közeli állapotú hajtások terméseit eltávolították, ezzel megakadályozva a további újulatképzést. A tulajdonosok kiértesítése megtörtént, és hatósági kötelezéseket küldtek ki a faj eltávolítására. A tulajdonosok és a vagyonkezelők közreműködésének köszönhetően nyár végén megkezdődött a növények eltávolítása gyökerestől, mely kulcsfontosságú a terjedés megakadályozásához és a faj teljeskörű visszaszorításához.

A faj előfordulási helyét az elkövetkező években figyelemmel kísérik, közölte a nemzeti park. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában