A kotrást és az algák elleni védekezést is szorgalmazzák

2023.09.20. 18:30

Keszthelyen ülésezett a Balatoni Szövetség elnöksége

A tó vízminőségéről – például az algásodás elleni harcról – is szó esett a Balatoni Szövetség elnökségi ülésén, amelyen a tagtelepülések polgármesterei egyetértettek abban: kormányzati és uniós források is szükségesek ahhoz, hogy a tó megőrizze vonzerejét.

Péter B. Árpád

Az idei rendezvényekről és a tó vízminőségéről is tárgyalt a Balatoni Szövetség elnöksége, képünkön Manninger Jenő és Lombár Gábor

Fotó: Péter B. Árpád

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke beszámolt idei rendezvényeikről, projektjeikről, amelyek mind sikert arattak. Az Év balatoni lakóháza-megmérettetés, a tó körüli borok versenye, valamint a Kék hullám zászló-minősítés egyaránt növeli a Balaton presztízsét, még akkor is, ha ez utóbbinak egyfajta „vetélytársa” akadt az MTÜ-minősítés formájában, amely a további források előfeltétele, szögezte le.

– Reméljük, a jövőben is megmarad a Kék hullám zászló, mert kár lenne érte, s nem szívesen dobnánk oda egy komoly, 20 éves múltra visszatekintő munkát, amelynek csillagai ma már igazi rangot jelentenek – mondta el Lombár Gábor.

Ezt követően Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa a balatoni algákkal kapcsolatban azt mondta: ezekből a Nyugati-medencében, Keszthely és Szigliget térségében van jóval több, ám idén még itt is határérték alatti volt a mennyiségük. „2023 kedvező év volt az algák és a vízminőség szempontjából”, fogalmazott a szakember.

A Balatoni Szövetség elnöksége egyetértett abban, hogy idei rendezvényeik mind sikert arattak Fotó: Péter B. Árpád

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere viszont arra hívta fel a figyelmet: az iszaposodás miatt feltétlenül szükséges a Balaton kotrása, emellett a nyugati medencében az algásodás is gondot jelent, és szükség lenne nádvágásra, amely az enyhe telek miatt az elmúlt esztendőkben elmaradt. Álláspontjához Manninger Jenő, Keszthely és dr. Bóka István, Balatonfüred első embere is csatlakozott.

A jó megoldásokat e problémákra a szakemberek továbbra is keresik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában