Végigjárhatták volt munkahelyüket az egykori dolgozók

2023.09.03. 15:30

Jubileumi találkozót tartottak a volt ruhagyárban

Húsz szomorú év után újra volt dolgozóit tudhatta sokáig veszni látszó falai között a ZA-KO védjeggyel Európa szerte ismert Zalaegerszegi Ruhagyár újjászülető épülete - a tulajdonosok "gyárlátogatásra" invitálták a hagyományosan szeptember első szombatján találkozó közösséget.

Fincza Zsuzsa

Balaicz Zoltán polgármester is megtisztelte a ruhagyáriak találkozóját - a képen Basa Ferencnével, a gyár "legrégebbi" dolgozójával, Basa Ferenc volt vezérigazgató nejével beszélget

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idei rendezvény a hármas jubileum jegyében zajlott: ebben az évben ünnepelte volna 100. születésnapját első vezérigazgatójuk, Szántó György; 20 éve, hogy bezárták a gyárat; s 10 évvel ezelőtt szervezték meg először a volt dolgozóik találkozóját, amely a kezdeti 15 fős baráti társaságból közel 150 tagot számláló aktív közösséggé erősödött.

- A város önkormányzata és a találkozónknak helyet biztosító Napfény étterem tulajdonosa, Huszti János szervezésének köszönhetően a tulajdonosok hatalmas ajándékkal: a "gyárlátogatás" lehetőségével leptek meg bennünket, végigvezették csapatunkat a volt géptermeken, tájékoztatást kaptunk a kialakítandó üzletekről, lakásokról. Bár valószínűleg soha nem tudjuk feldolgozni, hogy akkori vezetői veszni hagyták a hajdan Közép-Európa legkorszerűbb, 90 százalékban külföldre dolgozó ruhagyárát, egy kicsit megnyugtató, hogy legalább az épület nem tűnik el a föld színéről - fogalmazott a találkozókat kezdetektől szervező Simon Lívia, a gyár egykori normatechnológiai team-vezetője.

Balaicz Zoltán polgármester is megtisztelte a ruhagyáriak találkozóját - a képen Basa Ferencnével, a gyár "legrégebbi" dolgozójával, Basa Ferenc volt vezérigazgató nejével beszélget
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Részünkről nem ajándék a "gyárlátogatás" biztosítása, hanem kötelesség - szögezte le a tulajdonosok nevében Hári György, aki Tóth Barnabással együtt Budapestről utazott le, hogy találkozzon az egykori dolgozókkal. - Célunk, hogy úgy kapjon új funkciót az épület, hogy a lehető legtöbbet megőrizzünk az emberek számára fontos értékeiből. Szerencsére terveink sokak elképzelésével találkozik: az üzletek 70 -, az emeleti loftlakások 30 százalékára már van jelentkező - újságolta nem kis büszkeséggel.

- A legutóbbi vizit óta a munkák kevésbé látványos részein vagyunk túl, minden egyes oszlopot, épületrészt alaposan átvizsgáltak, terhelési próbának vetettek alá az építők. A bontást követően eddig közel 20 ezer köbméter betont, téglát aprítottak fel, a darálék a kialakítandó park és parkoló feltöltését szolgálja majd - tette hozzá Tóth Barnabás.

Baráti beszélgetés a volt ruhagyárosokkal. A képen Simon Lívia, Szilasi Gábor, Basa Ferencné és Balaicz Zoltán
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az épületben Salamon Csaba építésvezető kalauzolta a volt dolgozókat. Lapunknak elárulta: két és fél napon át pakoltak, takarítottak, hogy biztonságosan látogathatóvá tegyék felújítás területét.

A jubileumi találkozót az épületbejáráson megtisztelte Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, biztatva a közösséget, hogy továbbra is legyenek rá büszkék, hogy ruhagyári dolgozók voltak. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a munkálatok befejeztével először ők kapnak majd meghívást.

A Napfény étteremben közel 120-an ültek a terített asztalok mellé. Az ünneplő kollégákat az ötletgazda és szervező, Simon Lívia köszöntötte. A találkozót megtisztelte jelenlétével Daniel Tison, a ZA-KO egykori franci partnerének sokak által jól ismert képviselője és Csutoráné dr. Zillich Margit vezérigazgató.

A 3 volt vezérigazgató: Jobbról: Basa Ferenc, mellette Szántó György, a kép jobb oldalán Csutoráné dr. Zillich Margit
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Nem én tiszteltem meg a közösséget, hanem engem tiszteltek meg azzal, hogy újból a szeretett kollektíva között lehetek - reagált a köszöntésre a mindenki által Gitka néven szólított vezérigazgató. - Nagyon örülök a találkozóknak, csak az a kár, hogy nem a ruhagyár ebédlőjében került rá sor - tette hozzá -. Nem ti vagytok a hibásak, hogy csődbe ment Európa egyik leghatékonyabban termelő üzeme. A dolgozók változatlanul szorgalmasak voltak, a szakemberek hozzáértőek, de ez kevésnek bizonyult. A tanulság felkészült vezetésre van szükség: megfelelő üzletpolitikára, piackutatásra. Vigasztaljon bennünket, hogy legalább az épület megmarad és jó célt szolgál majd.

 

A jubileumi találkozó szokás szerint a kerek évfordulósok köszöntésével, közös vacsorával, baráti beszélgetéssel, majd tánccal folytatódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában