Önerős beruházás

2023.09.29. 16:30

Gyalogátkelő vezet az iskolához és az óvodához Zalaszentbalázson

A település lakóinak közel egy évtizedes igénye valósult meg azzal, hogy a közelmúltban gyalogátkelőhely épült a települést kettészelő 74-es úton. Az iskola és óvoda előtti zebrát pénteken avatták fel.

Pásztor András

Valgut Zoltán, a megyei rendőrkapitányság képviseletében (balról),Hencsei Margit polgármester, Cseresnyés Péter képviselő és Büki Zoltán, a közútkezelő képviselője vágta át a nemzeti színű szalagot Fotó: Pásztor András

Hencsei Margit polgármester elmondta: a nagy forgalom miatt korábban alig lehetett átkelni az úttesten, gyakran életveszélyes helyzetek alakultak ki emiatt.

- Tárgyaltunk a közútkezelő illetékeseivel, a rendőrség szakembereivel, s mivel a gyalogátkelőhely indokoltságát senki sem vitatta, naivan abban bíztunk - országos főútvonalról lévén szó -, hogy nem az önkormányzatnak kell finanszírozni és kialakítani a zebrát - magyarázta a polgármester, aki hozzátette: később szembesülniük kellett a ténnyel, hogy saját maguknak kell kialakítani a gyalogátkelőhelyet. - A testület úgy határozott, ha több év alatt is, de összespóroljuk a szükséges forrásokat, így 2021-ben elkezdődött a tervezés, majd egy évvel később a szerződést is sikerült megkötni a kivitelezővel. A gyalogátkelőhely kiépítése közel 9 millió forintba került, ám sok autós a mai napig nagy sebességgel közelíti meg a zebrát, éppen ezért arra kértem a rendőrség illetékeseit, hogy kellő szigorral szerezzenek érvényt a KRESZ szabályainak.

Az avatáson részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is, aki gratulált az önkormányzatnak a saját erős beruházáshoz. A képviselő egyúttal megerősítette: már tervezik a nyomvonalat a Zalaegerszeget és Nagykanizsát összekötő 74-es főút 2x2 sávosra való bővítéséhez. Az új gyorsforgalmi út az évtized végére elkészülhet, onnantól jelentősen csökken majd az átmenő forgalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában