Első alkalommal szervezték meg

2023.09.09. 20:39

Gasztronómia és népi kultúra a dobronaki diófesztiválon

Első alkalommal szervezett diófesztivált a muravidéki Dobronakon a magyar nemzetiségi önkormányzati közösség. A péntek délutáni rendezvényen többek közt ételbemutató, pálinkamustra és folklórműsor várta az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Gerlecz László (balról), Toplak Alenka és Toplak Rudolf diópálinkával és diós ételekkel a fesztiválon

Fotó: Gyuricza Ferenc

A fesztivált a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat támogatásával rendezték meg a Dobronoki György tájház és a hozzá kapcsolódó Kézművességek Háza udvarán. A helyszín szimbolikus jelentőséggel is bírt, hiszen a tájház udvaran egy terebélyes diófa található, a fesztivál megrendezését ugyanakkor az is indokolta, hogy a diónak mindig fontos szerepe volt a muravidéki gasztronómiában. Erről Toplak Alenka, a program egyik szervezője beszélt lapunknak. Elmondta: a dióskalácsot vagy a zserbót régen is ismerték, a dióscsiga és a dióval ízesített bukta viszont az utóbbi időben vált igazán népszerűvé a térségben.  

A fesztivál másik kiemelkedő eseménye a diópálinkák minősítő versenye volt. Erre 19 gazda összesen 21 mintával nevezett. Szekeres Ervin, a minősítő koordinátora úgy fogalmazott, bár Szlovéniában más szempontok alapján történik a bírálat, abban azonban nincs különbség, hogy itt is az illat, a harmónia, a karakter és az ízlelés a legfontosabb szempontja az értékelésnek.  

– A Muravidéken maximálisan 20 pont adható az értékelés során, s ezúttal kifejezetten szigorú volt a három fős zsűri, hiszen bár nagyszerű pálinkákat kóstolhattunk, de az első helyezett italnak is csupán 16,32 pont jutott – magyarázta Szekeres Ervin. – Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben reményeink szerint még jobb diópálinkák készülnek a településen és környékén.  

A legjobbnak talált pálinka tulajdonosa Torma Bozsana volt, a második helyen Gerencsér Ferenc, a harmadikon Nagy László itala végzett. A minősítéssel párhuzamosan kézműves foglalkozás zajlott a fesztiválon, a gyerekek dióhéjból készíthettek különböző díszeket, majd a Tükrös együttes zenélt, zárásként pedig táncházat tartottak Gerlecz László és Gerlecz Edit vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában