A hétvégén Európai Madármegfigyelő Napok

2023.09.26. 09:00

Fenékpusztán akár kenuzni is lehet egyet a Balatonon

Eljött az ősz és vele a madárvonulás, valamint a 31. Európai Madármegfigyelő Napok, melynek programjait idehaza szombaton és vasárnap (szeptember 30-október 1.) rendezik meg.

Varga Andor

Benke Szabolcs egy korábbi madárgyűrűzésen a fenékpusztai bázison

Forrás: ZH-Archívum

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével – hívta fel a figyelmet közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
A szervezet az előttünk álló hétvégén minden vármegyében várja programokkal a közönséget, Zalában az érdeklődőknek ezúttal is a fenékpusztai Balaton-parton található gyűrűző állomásra érdemes ellátogatniuk. A helyszínen szombaton és vasárnap is 9 és 15 óra között várják az érdeklődőket madárgyűrűzéssel és -megfigyeléssel, sőt, kedvező időjárás esetén a bázis kenujai is elvihetők egy-két órára. Utóbbihoz azonban előzetes regisztrációra van szükség, amit Benke Anikónál (20/290-80-60), vagy Benke Szabolcsnál (20/519-27-21) lehet megtenni.

A rendezvényekhez bárki csatlakozhat akár otthonról is, a megfigyeléseket elektronikus űrlapon lehet rögzíteni és jelezni a szervezőknek. A szükséges kapcsolatok és segítség megtalálható az MME hivatalos honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában