Szeptember 25-től kétirányú a forgalmi rend a Kosztolányin

2023.09.12. 17:50

Befejeződött az első ütem

Érdemes lesz felfrissíteni a KRESZ-ismereteket és nem megszokásból közlekedni a zalaegerszegi belvárosban.

Arany Gábor

Szak Tibor és Bali Zoltán a Béke ligeti utcai kereszteződésben

Fotó: A szerző

Egyebek mellett ez is elhangzott annak kapcsán, hogy a Kosztolányi utca felújításának, kétirányúsításának első üteme a befejező fázisához érkezett. A részletekről kedden a Béke ligeti utca kereszteződésnél tartottak tájékoztatót.
Bali Zoltán, alpolgármester hangsúlyozta, a munka hamarosan folytatódik a Hunyadi utca és a Bajcsy-Zsilinszky tér közötti szakasz átépítésével, háromsávosra bővítésével. A már elkészült szakaszon a Balatoni úttól a Béke ligeti utcáig kétirányú lesz a forgalmi rend. Az ehhez szükséges útburkolati jelek felfestése, valamint a jelzőlámpák behangolása, a táblák beállítása miatt szeptember 22-én, pénteken a reggeli csúcsforgalom után lezárják a forgalom elől az érintett szakaszt, mégpedig a tervek szerint vasárnap estig, mert hétfőn, szeptember 25-én már életbe lép az új forgalmi rend. A munkálatok idején csak a menetrend szerinti autóbuszok, valamint a megkülönböztető jelzéseket használó járművek hajthatnak be a Kosztolányi Dezső utcára és Kovács Károly térre. Ezekben a napokban az illetékes hatóságok szakemberei lépésről lépésre ellenőrzik az átépített szakaszt.
Szeptember 25-én már a Batthyány utcából, a Balatoni útról, illetve a Kazinczy tér felől érkezve is be lehet hajtani a Kovács Károly térre. Mindkét, észak, illetve déli irányba ki lehet hajtani a Berzsenyi utcából, ahová a Kovács Károly térről is be lehet fordulni balra. 
Mindezeken túl a forgalmi rend változása további két helyen is figyelmet igényel. A színház épülete körbejárhatóvá vált, ehhez az északi és déli oldali utcák forgalmi irányát megfordították, emiatt a Pázmány Péter utca  egyirányú szakasza meghosszabbodott a színházépület déli oldaláig. A Biró Márton és Béke ligeti utca csomópontjában mindkét irányból osztályozó segíti a járművezetőket, és gyorsítja a forgalmat.
Fontos: szeptember 25-től a Petőfi és Kosztolányi utca kereszteződésében nem lehet balra kanyarodni egyik irányból érkezve sem! 
Mivel a Kosztolányi kétirányú szakasza a Béke ligeti utcáig tart, attól délre a Hunyadi utcáig a nyugati oldali sávot terelőelemekkel lezárják, csak a kapubejárók maradnak szabadon. Az átépítéssel új gyalogátkelőhely is létesült, ez szintén fokozott figyelmet igényel.
Szak Tibor, a polgármesteri hivatal út- és közműépítési csoportjának vezetője hangsúlyozta, az új forgalmi rend nem érinti a helyi járatú autóbuszokat, változatlan útvonalon közlekednek.
Emlékeztetőül:  az egyirányú forgalmi rendet 1976-ban vezették itt be. A kétirányúsítás első üteme közel bruttó 1,8 milliárd forintból valósult meg. A beruházásra a terület- és településfejlesztési operatív programban 449 millió forintot nyert az önkormányzat, amihez a kormány további 1,3 milliárd forintot meghaladó összeget adott.

Az új forgalmi rend térképen
Fotó: Önkormányzat


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában