Határon innen és túlról 122 kiállító, versenyző érkezett

2023.09.17. 07:00

A Supermarine Spitfire volt az egyik kiemelt téma

Közel négyszáz makettet láthattak az érdeklődők a 19. makettversenyen és -kiállításon.

Arany Gábor

Az előtérben a kiemelt téma, a Supermarine Spitfire egyik kiállított makettje

Fotó: A szerző

A kicsinyített járművek seregszemléjét szombaton rendeztek a zalaegerszegi Apáczai művelődési központ tornacsarnokában, ahová 122 kiállító, versenyző érkezett határon innen és túlról.

A 2007 óta Wolfpack néven ismert megméretésre idén három kiemelt témakört határoztak meg, árulta el Szekér Géza, a rendezvény főszervezője. Az egyik az angol Supermarine Spitfire volt, ebből 21 darab került az asztalokra. A repülőgépet anno az angol királyi légierő (Royal Air Force - RAF) 1938 nyarán rendszeresítette. Ez 85 éve történt, de a legendás vadászgépből még napjainkban is találni számos repülésre képes példányt. A típus népszerű a makettgyártók körében is, nem meglepő módon az angliai Airfix-gyár is kiadta több változatban. Például a legújabb, 1:24-es méretarányú makett fesztávolsága közel félméteres.
A világ haditechnikai eszközeit, illetve vízi, légi, földi járműveit miniben bemutató seregszemlére a Japánhoz kapcsolódó maketteket is kiemelten várták, mutassák be azokkal a katonai vagy a civil felhasználású eszközöket. A kiállított műveket a versenyzők korosztályától, jártasságától függően négy kategóriába rendezték, majd ezt további alosztályokra bontva közel harmincféle besorolási szempont alapján minősítette a látottakat a hét, három-három főből álló zsűri.
Idén első alkalommal a mester kategóriát is meghatározták azok számára, akik országos minősítőversenyen sikerrel mérették meg magukat, árulta el Szekér Géza.
A mozdulatlan makettek mellett megjelentek a járóképes modellek. Kisebb ármádiának is beillett a rádióirányítású (RC) harckocsik csoportja. Az 1:16 arányú modellek a megszólaláson túli hűséggel adták vissza második világháború szovjet, illetve német haditechnikáját. Nemcsak a motorhangot adtak ki, még a fegyverekkel a lövéseket is imitálták. A kiállításon a modern idők eszközei, a 3D-s nyomtatók is megjelentek bemutatva, hogy a nehezen beszerezhető kiegészítők mellett akár komplett modellek is legyárthatók velük.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában