Sakkjátszóteret adtak át Kanizsán

2023.09.11. 17:30

A sakk megtanít győzni és elviselni a vereséget

A sakkjátszótér program eszközeinek átadó ünnepségét tartották hétfőn a Miklósfai tagóvodában. A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub és a Nagykanizsai Központi Óvoda közös programján a gyerekek bemutatót is tartottak az eddig tanultakból.

Benedek Bálint

Farkas Péter (balról) és Milávecz Márk már kipróbálták az egyik sakk asztalt és játszottak egy partit

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezetője köszöntő beszédében kiemelte: az iskolai Sakkpalota programhoz hasonlóan elindulhatott az óvodákban a Sakkjátszótér  Szakacsits Szabolcs, a sakk klub alelnökének támogatásával. Nagykanizsáról 24 és Keszthelyről 3 óvodapedagógus szerepelt a Polgár Judit-módszert ismertető továbbképzésen tizenkét intézményből. A kollégái számára is kiderült a program hasznossága, hiszen a gyerekek gondolkodása fejleszthető, s a kreativitásban is előreléphetnek. A Miklósfai tagóvoda élen jár a sakkoktatásban, ugyanis már 2019 óta foglalkoznak ezzel, a fiatalok pedig mindig nyitottan fogadják az új ismereteket, s élvezik a játékos feladatokat.

- Nagykanizsa a sakk fővárosa is, hála a tizenötszörös sakk csapatbajnoki címet szerzett Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klubnak - mondta Balogh László polgármester. - A Polgár Judit-módszer lényege, célja az óvodás és kisiskolás korú, 4 és 10 év közötti gyerekek komplex képességfejlesztése, melyek révén kialakulnak és megerősödnek a 21. században elengedhetetlen készségek, vagyis a "4K": a kritikus gondolkodás, a kommunikáció, a kollaboráció és a kreativitás.

Gábris Jácint önkormányzati képviselő beszédében méltatta a kanizsai óvodapedagógusok munkáját, akik élen járnak a gyermekek nevelésében, s ehhez számtalan szakmai programban vesznek részt. Szerinte a sakkjátszótér program elindításával egy újabb álmuk teljesült, aminek segítségével a fiatalok előtt is új lehetőségek nyílnak meg, bővülhet a tudásuk.

- A Polgár Judit nevével fémjelzett programmal négy éve találkoztam, ekkor vettem az akkor négyéves kislányomnak egy, Judit által írt könyvet - mesélte Szakacsits Szabolcs, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub alelnöke. - A gyerekem nyitottan, érdeklődve figyelte az ott leírtakat, aztán elkezdtünk játszani a sakktáblán. Észrevettem, hogy sokat fejlődött, alig várta az iskolát. Ott megszerette a tanulást, a logikus gondolkodást és megkedvelte a matematikát is. Most itt 5 évesek ismerkednek a sakkal, ami szintén csodálatos, hiszen óvodásként a módszer beépítésével valóban megnyílik előttük a tanulás világa, aminek a későbbiekben is nagy hasznát veszik majd.

Nádasi Tamás szintén köszönetét fejezte ki Szakacsits Szabolcsnak, aki megfinanszírozta az újabb nagyszerű programot, melynek eszközeit most ünnepélyes keretek között adhatják át a tagóvoda -vezetőknek. Mint mondta: a gyerekek olyan plusztudással gazdagodnak, amit csak a sakk adhat. Például megtanítja őket a fegyelemre, a küzdelemre, győzni és elviselni a vereséget.

- Ahhoz, hogy a sakk területén valaki sikert érjen el, gyermekkorban érdemes megtanulni az alapokat - fűzte hozzá Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - Ebben az életkorban kell megszerettetni az ifjúsággal a logikus gondolkodást, a kombinációk iránti nyitottságot. A rendszeres foglalkozásokon pedig kiderülhet, ki folytathatja az iskolában is a sakkozást, hogy egyszer eljuthasson az élvonalbeli bajnokságban szereplő csapat tagjainak sorába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában