"Sportos leányokra és fiúkra van szüksége a magyar hadseregnek"

2023.09.14. 18:00

16. alkalommal rendezték meg a Göcsej harci túra vármegyei döntőjét

A zalaegerszegi Ganz-technikum csapata nyerte meg a 16. alkalommal megszervezett Göcsej harci túra vármegyei döntőjét. A megyeszékhelyi fiatalok tavasszal a Haditorna verseny országos döntőjében képviselhetik Zalát.

Benedek Bálint

Suszter Lóránt a nagykanizsai Cserháti-technikum csapatából teljesíti az egyik, ügyességet igénylő feladatot

Fotó: Szakony Attila

Az esemény megnyitóján dr. Böröndi Gábor vezérezredes , a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar főnöke beszédében elmondta: a honvédség kiemelt figyelmet fordít az ifjúság nevelésére, az utánpótlás biztosítására. 

- High-tech fiatalok kellenek a high-tech hadsereghez - folytatta. - A Zala vármegyében gyártott Lynx, vagy magyar nevén a Hiúz gyalogsági harcjárművek kapcsán indítottunk egy országos toborzó kampányt. Ennek célja, hogy kiemelt bérezésért katonákat kapjunk Hódmezővásárhelyre, ahol a gránátos zászlóaljnak lesznek a katonái. A középiskolás korú ifjúságot ilyen harci tornákon szólíthatjuk meg, szeretnénk, ha a sporton keresztül megismernék a hadsereg életét. Sportos leányokra és fiúkra van szüksége a magyar hadseregnek, ezért támogatja a honvédség ezeket a nagyszerű rendezvényeket.

A hivatalos megnyitót követő egyeztetésen, balról: dr. Böröndi Gábor, dr. Sifter Rózsa, Bene Csaba és Cseresnyés Péter
Fotó: Szakony Attila

Dr. Sifter Rózsa, Zala Vármegye főispánja is köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte: a túrát 2008-ban rendezték meg először, mely nem egy gyalogtúra, hanem komoly megmérettetés. A harci túra célkitűzései összhangban vannak a zalai honvéd hagyományokkal és a kormánynak azzal a szándékával, hogy az országban magasabb szintre emelkedjen a honvédelmi képzés.

 

Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is méltatta a kezdeményezést, amely a fiatalok számára vonzóvá teheti a katonaságot. Utóbbi politikus hozzátette: ahhoz, hogy a magyarok hagyományait, identitását megőrizzék, komoly hadseregre van szükség, mely érdekében a kormány fejlesztésekbe fogott.

A tizenegy zalai középiskolát képviselő csapatok 14 különféle feladatban számot adhattak állóképességükről, ügyességükről és történelmi tudásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában