Miénk itt a tér

2023.08.06. 21:21

Útépítés, útlezárás, közlekedés Zalaegerszegen 1971-ben

Az útjavítások, közműépítések és az ezekkel járó útlezárások mindig próbára tették a városlakók türelmét, de azért tudták, hogy ezek a felújítások mégiscsak elkerülhetetlenek. Ezért megpróbáltak alkalmazkodni az átmeneti közlekedési rendhez, a kényelmetlen úttorlaszokhoz, parkolási nehézségekhez. Így történt ez 1971-ben Zalaegerszegen, mikor megkezdődött a Kossuth utca és a Rákóczi út teljes körű felújítása.

Nagy Betti

Útépítés a Rákóczi úton 1971 október elején, Kiss Ferenc fotója

A Közúti Építő Vállalat dolgozói és munkagépei a Csány téren kezdték el a Kossuth utca teljes felújítását 1971. június 22-én. A Zalai Hírlap másnapi lapszáma beszámolt a munkálatokról: „ A Csány téren hatalmas gép szántja az aszfaltot. Eltűnik a beszakadozott, repedésektől tarkított betonalap. Jócskán megérett már az átépítésre a város legforgalmasabb útszakasza.”  A Táncsics utca Ady felőli oldalán behajtani tilos táblát zsákutca jelzőtáblával cserélték ki, s az Ady utca déli végének keleti oldalán megtiltották a várakozást. A Hunyadi utca forgalma zökkenőmentesnek látszott, de nem ez volt a helyzet a Kosztolányi utcán, s különösen nem a Balatoni út és a Berzsenyi utca közötti szakaszon.  „A városi tanács előtt sofőrök fognak közre bennünket. Panaszkodnak. Olyan bonyolult, körülményes ma Zalaegerszegen a közlekedés, hogy a városlakó is alig igazodik el. Módosításokat javasolnak, de mint a beszélgetésből kiderül, nem valósíthatóak meg, mert minden útvonal kapcsolódik egy másikhoz, ahol további akadálya van a forgalomnak.”

1970-ben elkezdődött a Rákóczi út közműveinek felújítása is. Mivel az előre tervezett átadás késett, panaszok érkeztek a Zalai Hírlap szerkesztőségébe, ennek járt utána a lap, és tudósított az 1971. október 3-ai számában: „Egyik kesernyés humorú olvasónk panaszos levelében arra kért bennünket, hogy a Rákóczi út korszerűsítését próbáljuk meg legalább Luca-napjára befejeztetni. A munkák még tavaly kezdődtek, és azóta az ott élő lakók feszülten figyelték a dolgok alakulását. Szinte együtt éltek az építőkkel, lesték a menet közbeni problémákat. Márpedig abból volt elég. Egy út korszerűsítése nem kis feladat, menetközben ezer féle akadály nehezíti a kivitelezőt a munkavégzésben.”  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában