Rendezvény

2023.08.22. 17:30

Szakmai tanévnyitó konferencia Zalaegerszegen

Az Oktatási Hivatal a Belügyminisztérium, a Klebelsberg Központ és a Pedagógiai Oktatási Központok bevonásával a napokban országos szakmai tanévnyitó rendezvénysorozatot szervezett, melynek zalai eseményére kedden került sor a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

Az új bázisintézmények vezetői a ZPOK munkatársával: Boczkó-Fenyvesi Sarolta, Tóth-Szalai Judit (Zalaapáti), Horváth Piroska (Nagykanizsa EGYMI), dr. Némethné Kovács Edit (Nagykanizsa Központi Óvoda), Bedő Helén (Borsfa), mögöttük Schneider János (Zrínyi-gimnázium), Garamvölgyi György (Bak) és Czigány László (Ady-iskola)

Fotó: Pezzetta Umberto

Az oktatásügyben e tanév során bekövetkező változásokat taglaló előadások után hét zalai intézmény kapta meg a bázisintézményi címről szóló tanúsítványt. Erre az Oktatási Hivatal által kiírt bázisintézményi pályázat keretében lehetett jelentkezni.

A szakmai tanévnyitó konferencián Vigh László országgyűlési képviselő szólt elsőként a pedagógusokhoz, intézményvezetőkhöz. Utalt arra, hogy sokféle észrevétel éri a hazai oktatásügyet, mégis okunk van büszkének lenni a jövő nemzedéket tanítókra,  hiszen amit a diákok elérnek, az mindig a pedagógusokat dicséri.

Az oktatási intézmények foglalkoztatási-jogi kereteinek változásairól, a béremelésről, annak ütemezéséről,  az intézményvezetők döntési jogköreinek kiterjesztéséről, az óraszámokról dr. Lebanov József, a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztálya vezetője adott tájékoztatást.  Kiderült, a gyakornoki fizetés nem lehet havi 400 ezer forintnál alacsonyabb a jövőben, ez a források előteremtése után novemberben léphet életbe, s ez az alapszám határozza meg a vezetők bérének alakulását. A teljesítménymérés új szempontrendszere pedig további juttatást is lehetővé tesz majd. Az értékelésben a tanfelügyelet és a minősítés után nagyobb szerepet kap a helyi testület együttes eredményessége. Elhangzott, az őszi és a tavaszi iskolai szünet valamivel hosszabb, a nyári várhatóan rövidebb lesz. A 2023/24-es tanév a változtatások miatt próbaévnek számít.

A továbbiakban Varga István, a Zalaegerszegi Tankerület szakmai vezetője mutatta be a Klebelsberg Központ munkáját, majd Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője és Boczkó-Fenyvesi Sarolta, a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ képviselője tartott előadást.

A zalai bázisintézménnyé vált szervezetek vezetőinek is ő nyújtotta át a tanúsítványt. Ebbe a körbe került a Borsfai Fekete István Általános Iskola, a Göcsej Kapuja Bak Általános Iskola, Nagykanizsa Központi Óvodája, a nagykanizsai Szivárvány Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény (EGYMI), a Zalaapáti Gábor Áron Iskola, a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI, valamint a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában