Társait mentette a hős katona

2023.08.11. 15:30

Radics Péterre emlékeztek Lentiben

A társainak mentése közben hősi halált halt Radics Péter honvédra emlékeztek pénteken ismerősök, katonatársak a Táncsics utcában a tiszteletére emelt emlékműnél. Az egykoron a zajdai laktanyában szolgáló Radics Péter emlékére a helyi Szépkorúak Civil Szervezete rendezett csendes megemlékezést és koszorúzást.

Korosa Titanilla

Radics Péter emlékművénél b-j Treiber Gyuláné, Barta Ödönné és Bakos László koszorúzott

Fotó: Korosa Titanilla

Az emlékezők felidézték a tragikus esetet, mely 1962. augusztus 13-án történt. Egy délelőtti órában az ezred második zászlóalj hatodik egységének tagjai a számukra előírt kiképzési feladat részeként a vízi akadályon való átkelést gyakorolták szükségeszközökkel. Az egyik tutaj felborult és az abban ülők a Kerka-patakba zuhantak. Őket társaik és a közelben lévő civilek igyekeztek menteni. Két vízbe esett katonát az ár elsodort, az akkor még működő vízimalom turbinája pedig csak fokozta a víz sodrását. Radics Péter honvéd utánuk vetette magát, egyiküket kimentette, de másik társa mentése közben mindketten elmerültek és a vízbe vesztek. Mikor megtalálták holttestüket, ugyanúgy kapaszkodtak egymásba, ahogy az emlékükre állított szobron megörökítették őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában