Régi forma, új technika

2023.08.30. 15:30

Országos fazekas tábor Gébárton a fesztivál nyitányaként (fotógaléria + videó)

Már negyedik esztendeje, hogy teljesen új koncepcióval szervezi az országos Fazekas és Folklórfesztivált megelőző táborát a Zala Megyei Népművészeti Egyesület.

Mozsár Eszter

Felvételünkön Csuti Tibor, a csornai Ángyán Csilla fazekas népi iparművész és a soproni Makkné Tihanyi Éva a kemencéből emeli ki a mázazásra váró edényeket.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ország egész területéről érkeztek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházba a magastüzű kerámiák iránt érdeklődő mesterek, hogy bepillantást nyerjenek a különleges technikájú korongozás világába. A programot minden évben a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatja. Az idei Régi forma – új technika nevet viselő tábor zárásaként szeptember 1-jén, pénteken a szakmai találkozó témája a közösségen belüli oktatás lesz. Pénteken délután öt órakor nyílik meg a tábort vezető Csuti Tibor fazekasmesternek az utóbbi hét év munkásságát bemutató „Még több tűz…” című kiállítása, melyet Németh János Kossuth-díjas keramikusművész ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Fazekas Ferenc és a hajdúságban ismert fekete cserép. A táborban megismert technika újdonság volt számára.
Fotó: Pezzetta Umberto

A főváros mellől, Tökről érkezett Bangó Aliz népi iparművész, aki negyven évvel ezelőtt ismerkedett meg a mesterséggel, miközben öt évig a Hagyományok Házában dolgozott etnográfusként. A tábor segít neki visszatalálni a műhely magányába, újdonság számára ez a technika, a szakmájára is igaz, hogy mindig van új a nap alatt, mondta. Kiállítóként szinte mindig jelent volt a fesztiválon a háromszáz éves nádudvari fazekasdinasztia tagja, Fazekas Ferenc, ám most először csatlakozott a magastüzű foglalkozásokhoz. A Népművészet Mestere úgy nyilatkozott: népi fazekasként nem volt egyszerű a kísérletezés, ám nagyon izgalmas tapasztalatokkal gazdagodott.

- A családunkban és Hajdú-Bihar vármegyében a tradicionális nádudvari fekete cserepet készítjük, hozzám az áll közel. Két-három nap után már sikerült olyan formákat létrehoznom, amit ez a technika megkíván – mondta Fazekas Ferenc, aki a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumban oktatja a mesterséget.

Mint minden évben, mindig új anyaggal, mázzal kísérleteznek a résztvevők. Most fekete korongos masszával és pirites, fehérre égő masszával dolgoztak.

- A piritnél az a lényeg, hogy látszódjon a máz alatt a pöttyös felület – mondta Csuti Tibor, a tábort vezető fazekasmester. - A sötét színű agyag jellegzetessége, hogy az abból készült tárgyakon sokkal jobban állnak a magastüzű effekt mázak. Főleg azokon a részeken, ahol a felületet úgy mozgattuk, hogy élek keletkezzenek rajta. Ezen kívül újra elővettük a népi kerámiáknál ismert engóbozás (fehér agyaggal való bevonás) technikáját, amivel érdekesebbé tettük a felületet. Mindig a mázazás után derül ki, hogy mennyire sikerül a folyamat, mert például ha vékonyan kenjük fel az engóbot, akkor azt a máz felszívhatja, de az is előfordulhat, hogy színátmenetes effektet kapunk.

Csuti Tibor 2016 óra kezdett foglalkozni a magastüzű kerámiákkal, az utóbbi hét év anyagából szeptember elsején, pénteken 17 órakor nyílik kiállítása a PANORÁMA Népművészeti Galériában.

Másnap, szombaton egész napos műsorral várják 11 órától 20 óráig a Gébárti Fazekas és Folklór Fesztiválra az érdeklődőket. A fazekas és keramikus vásári forgatag mellett néptánc, táncház és népzene, valamint gyermekfoglalkozások adnak kikapcsolódási lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában