Frissen Zalából

2021.09.01. 07:00

Harmadszor találkoztak a fazekasok Gébárton

A napokban zajlott a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Fazekas Napok rendezvénysorozata Gébárton, amelynek keretében Csuti Tibor tábort vezetett. A résztvevők kedd hajnalban emelték ki az 500 literes kemencéből az utolsó darabokat, amelyeket nyolcféle mázzal vontak be.

Mozsár Eszter

Az igazság pillanata, jól sikerült az égetés. A képen Mácsai László és Csuti Tibor, mögöttük Tihanyi Éva és Katya Vakurova Fotó: Pezzetta Umberto

Harmadszor találkoztak az ország több pontjáról és a határon túlról érkező, a fazekasság és a kerámia iránt érdeklődő alkotók, művészek Gébárton. A táborlakók előadást hallgattak a technikákról, majd következett a gyakorlat. A hagyományos kőedényes alapanyag mellett mindig hoz valami újat a tábort vezető Csuti Tibor, a Népművészet Ifjú Mestere. Tavaly a porcelán volt fókuszban, idén pedig a pirittartalmú korongos masszából készültek a színes remekek.

Az igazság pillanata, jól sikerült az égetés. A képen Mácsai László és Csuti Tibor, mögöttük Tihanyi Éva és Katya Vakurova Fotó: Pezzetta Umberto

– A pirites anyagot másképpen kell korongozni, mint a népművészetben általában használatos, alacsony tüzű agyagot – mondta a fazekasmester. – Az égetés kényes dolog, mert figyelni kell a hőmérsékletre, a gázégetésnél a nyomásra. A redukció során füstös, oxigénhiányos környezet alakul ki a kemencében, ettől teljesen más az agyag és a máz színe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában