Várják a segítő kezeket

2023.08.06. 16:00

Molnáriban és Tótszerdahelyen erősítik a gátakat

Több Mura menti, dél-zalai települést is veszélyeztet a folyó áradása. Tótszerdahelyen, Molnáriban vasárnap reggeltől erősítik, magasítják a gátakat, hogy a várhatóan 500 centimétert is meghaladó tetőzés ne okozzon problémákat.

Benedek Bálint

Tótszerdahelyen már dolgoznak a gátakon, mindenütt egyszerre mozdultak meg az emberek

Forrás: Tótszerdahely Önkormányzat

A települések polgármesterei a lakossággal együtt a gátakon dolgoznak, velük beszéltünk.
Molnáriban Kósa János településvezető elmondta: a víz jelenleg 440 centiméteren áll, s ha lehet hinni az előzetes prognózisnak akár 530 centiméteren tetőzet a Mura hétfőn hajnalban. Az eddigi legmagasabb vízállás 554 centiméter volt, remélik ezt nem éri el. Helyi önkéntesekkel kezdték meg a védekezést a vízügy és a katasztrófavédelem szakembereivel történt egyeztetést követően. A gátat kell magasítani, ahol alacsonyabb, lakóházakat szerencsére nem veszélyeztet a víz, egyelőre csak szántóföldeket.
- Tótszerdahelyen is elkezdődött a védekezés a gátakon, a faluból jött negyven önkéntes, de egy szegediekből álló csapat a Mura több pontján segít - ezt már Havasi Viktória Tótszerdahely első embere mondta. - Rajtuk kívül a Letenyei Önkéntes Tűzoltóktól heten segítenek, minden segítő kézre szükség van, hiszen az előrejelzések 500 centiméter feletti tetőzést várnak. Most a gát erősítésére, a kertek, mezőgazdasági területek védelmére van szükség.
Murakeresztúron egyelőre nincs szükség a beavatkozásra. Polgár Róbert polgármester is egyeztetett a kialakult helyzetről, folyamatosan figyeli az árvízzel kapcsolatos információkat.

 


- Már nyolc éve, 2015-ben megemelték és kiszélesítették a gátat, zsákolni viszont nem kell, maximum szivattyúzásra lehet szükség - mondta. - A berendezéseket ellenőriztük, mindegyik üzemképes, ha szükséges, akkor a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltók is segítenek, de olyan jó a közösség, hogy már sokan jelezték, ha kell érkeznek segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában