Miért éppen római?

2023.08.22. 16:00

A bagodi bemutató- és pihenőhely története

A 2022-es Bagodi Történelmi Játékokon avatták fel a maga nemében egyedülálló ókori római szabadtéri bemutató- és pihenőhelyet Bagodban, melynek bővítését idei rendezvényükön adták át a nagyközönségnek. No, de miért épp Róma és miért épp Bagod? Az ötletről és a megvalósulásról Sipos Ferenc, Bagod polgármestere tájékoztatta portálunkat.

Arany Horváth Zsuzsa

A felvétel az idei ünnepségen készült

Fotó: Bagodi Önkormányzat

- A kezdet kezdete majd’ 2000 éves, ugyanis Bagod tekintélyes ókori múlttal rendelkezik. Már a 19. században festett falú sírkamrákat találtak a település északi felében. 2001-ben nagy villagazdaság nyomait, 2020-ban pedig egy ugyancsak figyelemre méltó méretű, 400 négyzetméteres sírkertet tártak fel - jelezte az észak-zalai község vezetője. - Továbbá 50 évvel ezelőtt bukkant rá egy lakónk a mai központtól nem messze, mint utólag kiderült, Zala megye egyik legszebb, 1800 éves római kori sírkövére, ami egy családot ábrázol: anya és apa öleli fiukat. Az apa nagy valószínűséggel igencsak módos katonatiszt lehetett, jelzi ezt az, hogy a sírkőhöz az amúgy is drága márványt egy innét 300 kilométerre található – a mai napig működő – bányából hozatta.

E kivételes történelmi hagyatékot megragadva határozták el, emléket állítanak a Bagod területén valaha élt embereknek, legyenek ők a régmúlt vagy a jelenkor lakói.

- Az ókori bemutató- és pihenőhely első ütemének alapötletét az olaszországi Pompeii városában feltárt egyik híres építmény (egy úgynevezett triclinium) adta, ez kelt életre a 21. századba adaptálva - folytatta Sipos Ferenc. -  Déli végében található a sírkő pontos másolata Schettrer János hartai kőfaragó, épületszobrász alkotása. A második rész megvalósítására idén, 2023-ban nyílt lehetőségünk, melynek központi elemét egy oszlopon köztéri alkotásként elhelyezett korabeli nehézgerely, valamint pajzs adja. A valós méretben elkészített fegyverek Tóth Dávid Kornél alsónemesapáti kovács keze munkáját dicsérik. A pajzs díszítése a nagyrészt Pannóniában állomásozó, feltehetően Augustus császár alapította légióra utal.

Pillanatkép az idei ünnepségről. A római kort idéző pihenőhely hamar népszerűvé vált

A bagodi pihenőhelyen elültetett 11-féle növény is korhű, hiszen a Római Birodalomban is közkedvelt volt mindegyik. Napjainkban természetesen már nemesített fajtákról van szó. 

- Buzdítjuk lakóinkat, látogatóinkat, szedjék, gyűjtsék azok virágát, termését, hiszen többek közt ezért is választottunk ilyetén módon felhasználható növényeket, illetve oltjuk a falu több pontján - tette hozzá a polgármester, jelezve, az első településnyomok még ennél is régebbiek, néhány éve 43 darab 6-7000 éves épület maradványait találták meg a föld alatt, ami akkori léptékkel mérve jelentős, 4-500 lakosú településre utal.  

A római kort idéző pihenőhely sikerét jelzi, hogy több házasulandó pár választotta a nagy nap színhelyéül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában