Az egyház valódi kincsei

2023.08.13. 16:24

Megújult a Szent Lőrinc kápolna Börzöncén

A hagyományos hegyi búcsú részeként Varga László püspök, a kaposvári egyházmegye főpásztora áldotta meg és szentelte fel szombaton Börzöncén a felújított Szent Lőrinc kápolnát. A délelőtt 11 órakor kezdődött ünnepi szentmisén a vértanúságot szenvedett Lőrinc diakónus példáját állította a jelenlévők elé.

Gyuricza Ferenc

A felújított kápolnát Varga László püspök (középen) szentelte fel. Közvetlenül mögötte Roca Daliel Celestin atya

Fotó: Gyuricza Ferenc

A püspök ugyanis arról beszélt, hogy amikor Róma prefektusa Lőrinctől az egyház kincseinek átadását követelte, ő a birodalom számára értéktelen embereket, a sántákat, bénákat, szegényeket, vakokot és nyomorékokat állította elébe, mint az egyház valódi kincseit.  

- Ha a hit szemével nézzük az embereket, akkor látni fogjuk, hogy legyen akár gazdag, akár szegény, az Isten képmása. Ha mi nem így teszünk, akkor a társadalmi státuszuk vagy vagyoni helyzetük szerint osztályozzuk őket – fogalmazta meg a püspök. Dani atya, azaz Roca Daniel Celestin zalaszentbalázsi plébános arról beszélt, hogy a kápolnát állami és egyházi támogatással, valamint a hívek adományai révén újították fel. A folyamat még nem ért véget, így további segítséget kért a jelenlévőktől. A térség országgyűlési képviselője, Cseresnyés Péter pedig úgy fogalmazott lapunknak: a jelen lévők száma is jelzi, hogy fontos volt a helyieknek a szentelt hely megújítása, vagyis megértették azt, amit Reményik Sándor foglalt versbe, ha jövőt akarunk építeni, akkor két dolgot nem hagyhatunk, az iskolát és a templomot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában