Morandini Tamás irányította az építését

2023.08.07. 20:00

Eredeti szépségében állítják helyre a Zrínyi gimnázium külsejét

Második éve folyik az energetikai korszerűsítés

Arany Gábor

Tájékoztató a beruházásról a gimnázium udvarán

Fotó: Pezzetta Umberto

Karácsonyra befejeződhet a Zrínyi gimnázium energetikai felújítása, a beruházás jelenlegi állásáról hétfőn az intézménynél tartott bejáráson adtak tájékoztatást.

Kajári Attila, a fenntartó Zalaegerszegi Tankerület igazgatója elmondta, hogy a Klebelsberg Központ által koordinált projekt az Eötvös iskola és a Zrínyi gimnázium energetikai korszerűsítését fogja össze. Az előbbit minap már átadták, míg utóbbi intézmény esetében a 677 millió forint értékű beruházás az utolsó fejezetéhez érkezett. Ez azt is jelenti, hogy a város oktatási intézményeinek többsége megújult, tette hozzá.
Vigh László köszönetet mondott mindazoknak, akik sokat tettek annak érdekében, hogy a város ezen emblematikus épülete is megújuljon. Ha sikerül további anyagi támogatásokat megszerezni, akkor elérhetővé válik a cél: minden közintézmény korszerűsítése a városban. Az eddigi eredményeket tekintve Zalaegerszeg élen jár a megyei jogú városok sorában, tette hozzá.
A rendezett tanácsú várossá nyilvánítás után 10 évvel, 1895-ben kezdte meg működését a gimnázium, amelynek épületét Grauer Géza tervei alapján Morandini Tamás műépítész irányítása mellett 1897-re húzták fel, átadása a millenniumi ünnepségek egyik jeles mozzanata volt. Ezt Balaicz Zoltán polgármester idézte fel. A városi nevelési, oktatási intézmények felújításáról szólva kiemelte, fontos az infrastruktúra minden eleme is, de a gyermekeket szolgáló intézményeknél semmi sem lehet fontosabb. Megemlítette, hogy ez évben három iskola, technikum korszerűsítése fejeződött be, hamarosan átadják az Apáczai tornacsarnokát, és e sorba tartozik a Zrínyi gimnáziumban zajló beruházás.

A munkásságával a városképet is meghatározó Morandini Tamás emlékének is adózik a város azzal, hogy a gimnázium épülete megújul, Böjte Sándor Zsolt, a településrész önkormányzati képviselője. Hozzátette, az elmúlt időszakban a belvárosban több oktatási intézménye esett át korszerűsítésen: Kölcsey-gimnázium, Dózsa-iskola, és zajlik a Kis utcai óvoda-bölcsőde energetikai fejlesztése, sorolta. 

A környezet nevel, ezért fontos, hogy ilyen körülmények között tanulhatnak a gyerekek, fogalmazta meg a 653 diákot fogadó gimnázium igazgatója, Schneider János. Köszönetet mondott a felújításért és azért a türelemért, ahogy a második tanéve zajló munkálatokat a tanulók, tanárok fogadták, fogadják.
A gimnázium külső felújítása újszerűvé teszi az épület megjelenését. Erről a kivitelező BMT Mérnöki Zrt. két szakembere, Mikolics József és Horváth Bence számolt be érdeklődésünkre. Mint mondták, az intézmény komplex energetikai felújításában a tornaterem homlokzati hőszigetelést kapott, a gimnázium ablakait fokozott hőszigetelésűre cserélték, a padlást is hőszigetelték, valamint energiahatékony központi fűtésrendszert építettek ki és napelemerendszert telepítenek. A most zajló, várhatóan  karácsonyig tartó, különlegesen aprólékos kőműves munkákkal a 80-100 centiméter falvastagságú épület külső homlokzatát az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre, ezért hőszigetelés nem is kerül a falakra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában