A felesleges túlszaporulat a legnagyobb gond

2023.08.16. 16:15

Augusztus 16. a hontalan állatok világnapja

Augusztus 16-a a hontalan állatok világnapja. A jóérzésű emberek tudják, hogy nem lehet azonnal megoldani minden problémát, ám a folyamatos figyelemfelkeltéssel egyszer talán célt lehet érni. A legszomorúbb az, hogy egyesek még mindig tárgyként és nem élőlényként tekintenek az állatokra.

Mozsár Eszter

Hazánkban kétmilliónál több gazdás macska él, szabadban azonban ennek négyszerese.

Forrás: ZH

A világnap fő célja az kell legyen, hogy rávilágítson a kedvtelésből tartott állatok túlszaporodására, a menhelyek zsúfoltságára, egyúttal a felelős állattartás népszerűsítésének fontosságára. Az International Society for Animal Rights (ISAR) szervezet kezdeményezésére az állatvédők már 1992 óta ünneplik ezt a jeles napot.

Magyarországon rengeteg házi kedvencet tartanak. A közelmúltban végzett felmérés szerint a kutyák száma meghaladhatja a 3 milliót hazánkban, amelyből 2,8 millió a gazdás kutya, a többi pedig gazdátlan állat. Sőt, egy másik adat szerinte ez a szám már eléri a 300 ezret.

A macskák tekintetében még riasztóbbak az adatok. A gazdás cicák száma hasonló, picivel több, ám a gazdátlan macska rettenetesen sok: a szabadban tengődő állatok számát idén júniusban 9 millióra becsülte Gombkötő Péter gerinces zoológiai szakreferens. Hazánkban legnagyobb hálózattal a Magyar Állat- és Természetvédők Szövetsége bír, összesen 42 tagszervezetük van. A 36 macskamenhelyet üzemeltető alapítványnál összesen 1500-2000 férőhely van macskák számára. Ez a fenti milliós adatnak csupán a töredéke.

A hontalan állatok számát csökkenteni az ivartalanítással, a felelős állattartással, illetve az örökbefogadással lehet. Manapság egy nősténymacska ivartalanítása 15-45 ezer forint között mozog, a kandúroknál egyszerűbb a beavatkozás: 12-27 ezer forint. Valószínűleg vannak, akik valóban nem tudják ezt vállalni, ám sajnos sok esetben a gazdák felelőtlensége, szocializációja a gond. Szakemberek vallják, hogy több fronton kellene visszaszorítani a folyamatot: tanítással, informálással, pénzbeli segítséggel, ivartalanítási kampánnyal és azzal, hogy a gazdák csak abban az esetben vállalják az állattartást, ha valóban el tudnak köteleződni 15-20 évre.

Loki és Thor gazdira váró kiscicák.
Forrás: ZH

Végül legyen egy gazdikereső is a végére, az Együtt egy életért Egyesület közösségi oldaláról: „Gazdit keres Loki és Thor, gyönyörű, 10-11 hetesek kis kandúrok. Igazi függönyön logó, minden lében kanál kiscicák, akik kutya-, macskakompatibilisek. Minden érdekli őket és miután kirosszalkodták magukat, dorombolva bújnak hozzád. Kizárólagos benti tartással, ivartalanítási kötelezettséggel fogadhatók örökbe. „

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában