Miénk itt a tér

2023.08.28. 11:00

A Balaton festője – Egry József

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban a festő születésének 140. évfordulója alkalmából júliusban megnyílt kiállítás október 29-ig még megtekinthető. A múzeum képzőművészeti gyűjteménye közel 50 darab Egry-képet őriz, valamint számos személyes jellegű dokumentum, zömében levelek és fotók is fellelhetők az intézmény adattárában.

Nagy Betti

Balatoni halászok, 1923

Egry József Zalaújlakon született 1883. március 15-én. Lyka Károly segítségével egy évet Párizsban töltött, onnan került a Képzőművészeti Főiskolára Szinyei Merse Pál és Ferenczy Károly mellé. Az első világháborúban súlyosan megsérült, ami után a badacsonyi hadikórházba került. Ott ismerte meg későbbi feleségét, Pauler Júliát, aki önkéntes ápolónőként tevékenykedett a kórházban. A háborút követően Keszthelyen és Badacsonyban élt és dolgozott, 1948-ban az elsők között kapta meg a Kossuth-díjat. Badacsonytomajon halt meg 1951. június 19-én.

1961. június 11-ei lapszámában a Zalai Hírlap hírt adott róla, hogy Egry József halálának 10 évfordulóján emlékünnepséget rendeztek Révfülöpön, Badacsonyban és Keszthelyen. A Balatoni Múzeumban Egry-kiállítás nyílt meg ez évforduló alkalmából. A festőművész emlékét őrizve Keszthely városa az 1979-ben átadott új általános iskolának az ő nevét adta. 1983-ban Egry születésének 100. évfordulóján a Goldmark Károly Városi Művelődési Központban kiállítás nyílt, volt lakóháza falán, a Vörösmarty utcában elhelyezett emléktábla koszorúzása után pedig felavatták a művész mellszobrát a Helikon-liget sétányán.

Az Egry-centenárium alkalmából emlékkiállítás nyílt a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban is, erről a tárlatról olvashatunk a Zalai Hírlap 1983. március 26-ai számában: „A bemutatott alkotások egy része magántulajdon, számos darab a Magyar Nemzeti Galéria, a Veszprémi Bakony Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum tulajdona, míg egy, a tárlatot szervező Göcseji Múzeumé. Ez az Anyám szobája című, még 1910-ben készült festmény a korai jegyeket tükrözi. Szecessziós ízek vegyülnek az expresszív látásmódba, Rippl-Rónai jellegzetes jegyeit véli felfedezni a szemlélő.” (részlet Magyar Hajnalka cikkéből)

2003 márciusában Egry József születésének 120. évfordulója alakalmából emlékünnepséget tartottak a művész szülőfalujában, Zalaújlakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában