Körkép

2023.07.26. 16:15

Szökőkutak megyeszerte - működnek, nem működnek

Bár a mostani, esőt bőven hozó napokban éppen kevésbé feltűnő, hetek óta sokan kíváncsiak arra, miért nem működnek a zalaegerszegi szökőkutak, noha a választ mindenki sejti: az energiaárak miatt az önkormányzatoknak alaposan meg kellett gondolniuk, hol spórolnak, hogy a költségvetésüket kíméljék.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotósunk július 26-án, szerdán már a kora délutáni órákban működés közben fotózhatta a zalaegerszegi szökőkutak közül a Berzsenyi útit és a Dísz térit.

Fotó: Pezzetta Umberto

A jó hír az, hogy augusztustól a tervek szerint újra elindulnak a zalaegerszegi szökőkutak, mivel az áramszolgáltatóval sikerült a korábbinál kedvezőbb árban megállapodnia az önkormányzatnak. Erről Bali Zoltán alpolgármester tájékoztatta lapunkat.

Fotó: Pezzetta Umberto

- Mivel a nehezebb időszakokban a város számára a szociális, közművelődési, gyermekintézményi terület a legfontosabb, a közgyűlés döntése értelmében az év elején lemondtunk a díszkivilágítás és a szökőkútrendszer üzemeltetéséről. Előbbi nem, de az utóbbi visszatér, noha a vízgépészet nagyon sok áramot fogyaszt - mondta az alpolgármester, hozzátéve, a kánikulai napokon nyaranta a párakaput is elindítják, ezzel támogatva a járókelők komfortérzetét, és a fásítás, a növényzettel ellátott területek gondozása is a hőségérzet enyhítését szolgálja.  Zalaegerszegen a Dísz téri Göcseji Tulipán mellett a Vizslaparkban és a Berzsenyi út elején is áll szökőkút, a piacnál pedig a megyei könyvtár háta mögött a talajszinten elhelyezett fúvókák adhatnak felüdülést és esztétikai élményt.

Fotó: Pezzetta Umberto

Nagykanizsán Szabó István, a városüzemelésért felelős VIA Kanizsa Zrt. vezetője tájékoztatta lapunkat arról, hogy ezen a nyáron csökkentett üzemmódban működik az Erzsébet téri szökőkút. Vozár Péternétől, Keszthely alpolgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat kezelésében lévő főtéri és Balaton-parti szökőkutat évente két hónapra indítják el, ennek idén sem volt akadálya.

Fotó: ZH Archív

 Zalaszentgróton sokáig nem működött az egyetlen figurális szökőkút a templom közelében, de a város nemrég felújíttatta. Baracskai József polgármester elmondta, a vízzel igyekeznek takarékosan bánni, ezért a ligeti artézi kút vizét tartályokba fogják fel, a növényzetet pedig hamarosan mediterrán jellegű kerttel, olaj- és fügefa csemeték ültetésével gyarapítják.

Fotó: ZH Archív


Zalakaroson a korzón működő webkamerán látható, hogy folyamatosan működik a fényjátékkal is ellátott szökőkút.

Fotó: ZH Archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában