Disz-megelőzés KutyAngyallal

2023.07.11. 14:30

Négylábú is segíti a gyermekek fejlesztését

Harmadik hete nagy munka folyik a KutyAngyal Napközijében. Keddenként állatasszisztált foglalkozást tartanak, hogy a kisebb óvodásokat segítsék, és az alsó tagozatot ősszel kezdőket felkészítsék.

Szakál Eszter

Foglalkozásra készülve - a képen balról Tolnai Tímea állatasszisztált foglalkozásvezető, Sulyok Eleonóra gyógypedagógus, köztük a terápiás kutya, Zserbó

Fotó: Szakál Eszter

Öt tárgy közül egyet, például egy pórázt kell megnevezni, kiválasztani és az eb nyakára csatolni. Ez csak egyetlen a változatos, figyelmet erősítő és közös tevékenységet célzó feladatok közül. Magát a programot az alternatív napközbeni felügyeletet biztosító KutyAngyal vezetője, Tolnai Tímea hívta életre.

A tematikát a felmerülő szülői igények és a pedagógus által észlelt problémák egyaránt alakították. Tímea azt mondja, egyre több a tanulási nehézség az iskolások körében. Ezek egyik csoportját a szakirodalomban disz szótaggal kezdődő idegen kifejezésekkel jelölik. Ilyen például a diszlexia, azaz az olvasási, a diszkalkulia, a számolási probléma. Timi Sulyok Eleonóra gyógypedagógussal együtt azon munkálkodik, hogy az ovisoknak segítséget nyújtson, a készségterületekre összpontosítson, és megkímélje őket a későbbi kudarcoktól. Eleonóra úgy látja, nagyon sok a térirány-probléma is, amit különböző mozgásformákkal tudnak javítani.

Jó hangulatban folyik a munka - a képen balról: Sulyok Eleonóra gyógypedagógus és Tolnai Tímea állatasszisztált foglalkozásvezető, előttük balról: Gergő, Zserbó kutya és Zsombi
Fotó: Szakál Eszter

Nem az asztalnál ülnek, hanem játékos módon, bújtatva fejlesztenek. A terápiás kutya – jelen esetben Zserbó - jelenléte ilyenkor nagyon motiváló, s ráadásul kiváló alaphangulatot teremt a tanulási környezetben. Ha jelen van, mindenki lelkes, s a hangulat is rögtön oldottabb lesz. A kicsik amikor tévesztenek, nem kudarcként fogják fel, hanem bíznak abban, hogy legközelebb sikerül. A gyerekek kinyílnak, otthonosan mozognak a teremben, ráadásul egymást támogatják és segítik.

A hatékonyság érdekében a szakemberek kiscsoportban, 5-8 fővel dolgoznak, hogy mindenki kellőképpen bekapcsolódhasson a munkába. S akit érdekelne ez a lehetőség, ehhez a kurzushoz ugyan már nem lehet csatlakozni, ám a szervezők augusztus 21-e után újabb csoportokat indítanak. Akkor már hétfőtől péntekig délután várják majd a hozzájuk fordulókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában