Göcseji Dombérozó

2023.07.09. 06:50

Már 34. alkalommal rendezték meg az aratónapot Nován (videó)

Összesen 12 aratóbanda vett részt a községben az idén immár 34. alkalommal megrendezett hagyományos kézikaszás aratóversenyen.

Korosa Titanilla

A novai fiatalok bandája. Elöl Kovács Zsolt kazsás, mögötte Gubinecz Kristóf

Fotó: Korosa Titanilla

A Göcseji Dombérozó programjának aratónapja a 7 év-7 érv-7 tárgy kiállítás megnyitójával kezdődött, melyen a szervezők mutatták be településük jellegzetességeit. Ezután az 50 éves Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület néptáncegyüttesének és rézfúvós zenekarának menettáncával vonultak be a résztvevők az aratónap megnyitójára.

Itt Németh József, Nova polgármestere köszöntötte a megjelenteket először egy örömteli hírrel, mégpedig, hogy idén bővült az aratócsapatok száma az elmúlt évi rendezvényhez képest. Két banda újonnan nevezett a versenyre, az egyik helyből, Nováról, illetve két csapatot néhány év kihagyás után köszönthettek újra az aratóversenyen. 

A Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület néptáncegyüttesének és rézfúvós zenekarának menettáncával vonultak be a résztvevők az aratónap megnyitójára
Fotó: Korosa Titanilla

Köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is és arról szólt, hogy a falvak élnek és virágoznak, ezek közül kiemelkednek azok, melyek csapatot állítottak. A politikus, hogy inspirálja az aratókat arra, hogy továbbra is részt vegyenek a versenyen, felajánlást tett, a győztes bandát meghívta egy ebéddel egybekötött látogatásra az Országházba. 

Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke gratulált azoknak, akik először versenyeznek, illetve a visszatérőknek, mert ők "érzik, hogy ennek a csodálatos ünnepnek nemcsak nézői, hanem résztvevői kell, hogy legyünk, akkor éljük át mindazt, amiért most összegyűltünk" - fogalmazott a vármegyegyűlés alelnöke, aki szülőfaluja, az újraalakult zalabaksai aratóbanda tagjaként is szerepet vállalt az aratáson.

Vigh László is kaszát fogott az aratónapon
Fotó: Korosa Titanilla

Kiss Mihály, a verseny ötletgazdája pedig a múlt szeretetéről és tiszteletéről beszélt, ami akkor válik valóra, ha ápoljuk a hagyományainkat.

A megnyitón a köszöntők után közreműködött a Göcsej Szíve-Java Néptáncegyüttes, majd a kis- és nagybandák kivonultak a búzatáblához, ahol Nagy Tamás plébános mondott áldást, majd megkezdődött a kézi aratás. A délelőtt folyamán volt továbbá tarlófutás, kaszakalapálás, illetve aratási ételek kóstolással egybekötött bemutatója.

Délután kulturális műsor várta a látogatókat, bemutatkozott Hetés, este pedig a Palya Bea Trió és a Kanizsa Csillagai fellépése zárta a napot. Az eredményhirdetést is megtartották: kisbandák kategóriában a gellénházi Tarlóbetyárok, a nagybandák közt a Zalabaksai Kertbarátkör nyert. 

Zala Megye Első Kaszása Kis Miklós (Gellénházi Aratóbanda) lett. A legjobb kaszakalapáló Fábián Imre (Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület), a női kaszás kategória nyertese Kocsis Zsuzsanna (Becsvölgye), a legszebb aratókoszorút Németh Mihályné (Rebecse Egyesület, Nagykutas), illetve Lapat Roberta (Becsvölgye) fonta, az aratási étel-ital bemutató legjobbja pedig a lakhegyi daloskör csapata lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában