Digitalizáció és fenntarthatóság az élelmiszeriparban

2023.07.07. 19:30

Kilenc egyetem hallgatói dolgoztak ki hasznosítható módszereket Keszthelyen

Véget ért az EUDRES Future Food BootCamp-projekt ötnapos programja, amelynek során a MATE kilenc nemzetközi partneregyetemének 30 hallgatója kereste a megoldásokat a jövő élelmiszeriparának kihívásaira, cégek vezetőivel, képviselőivel közösen Keszthelyen.

Péter B. Árpád

Dr. Friedrich László (balról) és Huszthy Balázs a sajtótájékoztatón

Fotó: Péter B. Árpád

Az öt projektcsapat feladata az volt, hogy a javasolt megoldásokat ne csak az üzleti lehetőségek szempontjából, hanem a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatásuk alapján is bemutassa.

Az EUDRES megalakulásakor az volt a cél, hogy a szövetség az intelligens és fenntartható európai régiók kialakításának mozgatórugójává váljon. Ezt szolgálja többek között a Jövő egyeteme elnevezésű koncepció kialakítása, emellett „a program intenzív kurzusokra, küldetésorientált kutatásokra, emberközpontú innovációkra, valamint nyílt és elkötelezett tudáscserére fókuszál”, fogalmazott Huszthy Balázs, a MATE Innovációs Központjának vezetője.

Az EUDRES-ben litván, osztrák, portugál, román, belga és lett egyetemek működnek együtt a MATE-val, fejlesztve a vállalati és az egyetemi ökoszisztémát, a kihívás alapú innováció jegyében, tette hozzá a szakember. A keszthelyi öt nap során a jövő élelmiszeripara került a fókuszba.

Dr. Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója arról beszélt, az EUDRES-ben nemcsak a kutatás- hanem az oktatás módszertanának fejlesztése is megjelenik. Kiemelte: a fiatalok bevonása szemléletváltozást tükröz, „hiszen mi is sokat tanulunk ebből”.

– A Keszthelyen együttdolgozó nemzetközi csapatok például azzal foglalkoztak, hogyan lehet a digitalizációt az élelmiszeripar hasznára alkalmazni, például a termékfejlesztésekben. Ebben a mesterséges

intelligenciának, a robotizációnak is hatalmas szerepe van. A másik terület a fenntarthatóság kérdésköre volt, a gazdasági és pénzügyi szempontok mellett arra fókuszálva, hogyan tudjuk a környezetünket megmenteni – mondta el dr. Friedrich László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában