Nemzetiségi nap

2023.07.23. 12:00

Kapcsolatépítés és hagyományőrzés Murarátkán

A roma lakosság közötti kapcsolatok megerősítését, valamint a kulturális hagyományok ápolását egyaránt szolgálta az a nemzetiségi nap, amit szombaton tartottak Murarátkán. A program egyik vendége Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője volt.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter (balról), Wilcsek Balázs, valamint az egyik fellépő zenekar Tumfa és csapata a murarátkai roma kulturális napon

Fotó: Gyuricza Ferenc

A rendezvényre nemcsak a helyi roma lakosság volt hivatalos, azon több zalai és somogyi település is képviseltette magát. A helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, Wilcsek Balázs szerint ennek több oka is volt, egyrészt a távolabbról érkezők átvállaltak egyes feladatokat a rendezésből, másrészt nemcsak a helyi lakosság összetartásának erősítését tűzte ki célul a célul az önkormányzat, de más települések roma lakóival is szeretnének jó kapcsolatot ápolni, továbbá a tapasztalatcsere is segítheti a jövőbeni még eredményesebb működésüket.  

- Murarátkán nagy számban élnek romák, és az utóbbi három önkormányzati ciklus alatt, mióta én vezetem az önkormányzatot, szép eredményeket mutathattunk fel – mondta az elnök. – Elsődleges feladatunk a hátrányos helyzetű családok segítése, támogatása, de nagyon fontos célként jelöltük meg a roma lakosok közötti összetartást, illetve a kisebbség beilleszkedését a többségi társadalomba. A mai rendezvény egy nemzetiségi kulturális nap, ahol a roma hagyományokat szeretnénk bemutatni.  

Wilcsek Balázs hozzátette: a program megszervezéséhez a belügyminisztériumtól 400 ezer forintos pályázati támogatást kaptak, amit saját forrásból egészítették ki. A kulturális nap során bemutatták a tradicionális roma ételeket, a hagyományos cigánymesterségeket, valamint a kultúrájuk legfontosabb részét képező zenét és táncokat is. Ez utóbbihoz – a murarátkai roma kulturális napok történetében első alkalommal – sztárvendégeket is hívtak, Alex és Rudika szórakoztatta a program résztvevőit.    

- Vannak mesterségek, amelyek kifejezetten a roma lakossághoz kötődtek – folytatta az elnök. – Ilyen volt a teknővájás, vagy a fa evőeszközök faragása. A lovári cigányok többnyire a lovakkal foglalkoztak, azokat látták el, s voltak muzsikus cigányok is. A roma ételek közül mi most lecsós csirkét készítettünk nokedlivel, míg a kilimáni vendégeink gulyással, az iharosiak pedig pincepörkölttel vendégelték meg a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában