Kulturális programokkal, ételkóstolással vár az Ízes Göcsej

2023.07.28. 14:42

Gasztronómiai fesztivál Zalaszentgyörgyön másodszor

A Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes és a Buday Közhasznú Alapítvány tavaly első alkalommal rendezte meg az Ízes Göcsej elnevezésű gasztronómiai folkpikniket. Természetesen idén is elkényeztetik a népies étkek kedvelőit a szervezők, így augusztus 5-én, szombaton ismételten várják az érdeklődőket a zalaszentgyörgyi sportpályához.

Mozsár Eszter

Ízes göcseji étkek lesznek a kínálatban. Felvételünk a tavaly folkpikniken készült.

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalai, göcseji ételeket úgy érdemes megkóstoltatni, illetve a köztudatba visszahozni, ahogy felmenőink készítették. A rendezvény a hagyományos, falusi környezetben szeretné népszerűsíteni a göcseji paraszti étkezési kultúra remek fogásait, felelte érdeklődésünkre Kiss-Molnár István táncpedagógus, szervező, aki hozzátette, az említett szervezeteken kívül a Kiss István György Népművészeti Hagyományőrző Alapítvány társult a fesztivál megvalósítóihoz.

– Kibővítjük a tavalyi ételkínálatunkat szilvás gombóccal, így a kóstolójegyek vásárlásával például a dödöllét, a prószát, a kukoricamálét, a tejfölös vargányás krumplilevest, a zalai vadpörköltet, a paradicsomos baboskáposztát vagy a göcseji lecsót is megízlelhetik a vendégek, illetve az olcsóbb jeggyel desszertet ehetnek. Idén az aszalt gyümölcsöket és a tökmagot ugyancsak belopjuk az ízvilágba. Tavaly 11 óra körül már megjelentek az első látogatók, így arra gondoltunk, hogy már ebédidőben, azaz 12 órától egészen este 7 óráig kész ételekkel várjuk a közönséget.

A gyerekek népi játszótéren üthetik el az időt vagy a pónilovaglást próbálhatják ki. Ezen kívül népi iparművészek tartanak mesterségbemutatókat és lesz kézműves vásár, valamint díjazzák a legszebb piknikpléd tulajdonosát is.

- A pódiumbeszélgetés vendége a Venesz-díjas Prikryl József mesterszakács, aki a Zalakarosi MenDan hotel séfje, s több könyvet írt a zalai és göcseji parasztételekről – folytatta Kiss-Molnár István. - A színpadon a Gradišće Horvát Kulturális Egyesület, az ÜSTökös kompánia lesz látható, zalai folklór csoportok lépnek fel, illetve grúz zenét is hallhatunk (Vardis Kucka együttes). Az X-faktor győztesei, a Mező fiúk (Mező Márió és Mező Zoltán) autentikus népdalokat, nótákat adnak elő akusztikus gitárkísérettel, este pedig Berecz András mesemondó ad egyórás műsort. Nagyon örült a meghívásnak, annál is inkább, mert a szomszéd Salomváron élő Gál Sándor mesemondó volt a mestere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában