Az ellátottak életminősége javult, önállóságuk nőtt

2023.07.19. 20:00

Befejeződött a Boróka Otthon férőhelykiváltása Zalaapátiban

Megtartották a Boróka Otthon kiváltása Zalaapátiban elnevezésű projekt zárórendezvényét. Az eseményen a pályázat benyújtásától eltelt időszak feladatait vették számba, illetve összegezték az elért eredményeket.

Szakál Eszter

A szolgáltató központ előtt a projektzáró résztvevői (b-j) Vincze Tibor, dr. Fridrich András, Panker Mihály, Ódor Richárd, Zimborás Béla

Fotó: Szakál Eszter

2017-ben kezdődött az a szakmai munka, mely azt célozta, hogy az 50 főnél nagyobb létszámú, bentlakásos intézményből kisebb, a támogatott lakhatás formájában működő otthonokba költöztessék az ellátottakat. A korábbi fenntartó részéről dr. Fridrich András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság osztályvezetője elmondta, fontosnak tartották, hogy javítsák a gondozottak életkörülményeit, növeljék önállóságukat, valamint segítsék a helyi közösségbe való beilleszkedésüket.
Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta, sokak együttműködésére volt szükség a projekt lebonyolításához. A megvalósítást támogatták a befogadó települések, a lakókat munkatársaik készítették fel jövőbeni életükre, ám a kollégáktól is másfajta szemléletet kívánt az új ellátási modell. 
A fenntartást az SZGYF-től 2022-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át. A szervezet regionális ügyvezetője, Panker Mihály kiemelte, szakmai kihívásnak tekintették a feladatot, ugyanakkor érezték annak súlyát is. Szakmai stábjuk eredményesen helytállt, amit igazol, hogy a rájuk bízottak jól érzik magukat új környezetükben. A projekt keretében Zalaapátiban öt, Egeraracsán egy ingatlant építettek.

A képen balról: dr. Fridrich András és Zimborás Béla emléklapot ad át Ódor Richárdnak
Fotó: Szakál Eszter

Zalaapátiban – mint Vincze Tibor polgármester felidézte - nem volt szükség érzékenyítésre, mivel több évtizede működik a településen szociális intézmény, így a helybeliek hozzászoktak a lakók jelenlétéhez. Hozzátette, örömmel biztosítottak telkeket a házak felépítéséhez. Ezekbe – ahogy Ódor Richárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza Domb Otthon intézményvezetője fogalmazott - 2020 októberében költöztek be az első fecskék, 2021 decemberében pedig az utolsó épületek is benépesültek. Szolgáltató központjuk a lakók igényeihez, szükségleteihez nyújt támogató hátteret, ott napközben különböző szolgáltatásokat és elfoglaltságokat biztosítanak számukra. Az elmúlt évek bizonyították, az elképzelés bevált, az ellátottak szívesen élnek kisebb közösségekben. Erről ketten - Almási Zsuzsanna és Drimál Ilona - osztották meg gondolataikat a hallgatósággal. A rendezvény végén Friedrich András és Zimborás Béla emléklapot nyújtott át Ódor Richárd intézményvezetőnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában