A területfejlesztési miniszterhelyettes mond beszédet

2023.07.04. 19:30

A pozsonyi csatára emlékeznek pénteken Zalaegerszegen

Dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes mond beszédet július 7-én, pénteken Zalaegerszegen a Pozsonyi csata 1116. évfordulójára emlékező rendezvényen. A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete koszorúzással egybekötött ünnepsége 17 órakor kezdődik a Baross ligeti emlékműnél.

Mozsár Eszter

Képünk egy korábbi zalaegerszegi megemlékezésen készült

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepség előtt 16 óra 40 perckor hagyományőrzők vonulnak a Dísz térről a Baross ligetig, ahol a a Mindszenty Gimnázium diákjai adnak zenés-irodalmi műsort. Ezt követően mond ünnepi beszédet dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes. A megemlékezésen – a hagyományokhoz híven – a két szervezet elnöke, Paál István ad történelmi áttekintést.

Az elnök lapunk érdeklődésére elmondta: a 907. július 3-7. között zajló győztes pozsonyi csata emlékművét a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség állíttatta 2012. április 25-én a zalai vármegyeszékhelyen, a hozzá kapcsolódó, minden évben megtartott megemlékező ünnepség pedig bekerült a vármegyeszékely értéktárába is. A szövetség előtte a Kárpát-medencében elsőként a csata 1100. évfordulóján, 2007-ben állíttatott kopjafát, majd a következő évben emléktáblát helyezett el a hadmozdulatok keleti területének legközelebbi, határhoz közeli magyar településén, Rajkán, az evangélikus templom előterében.

Paál István hozzátette, az idei ünnepségen a nemesbüki Kinizsi Íjász Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend Somogy-Zala vármegyei képviselete, valamint a murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület tagjai állnak sorfalat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában