Hatékony szolgáltatás a napelemes beruházások előtt

2023.06.13. 18:00

Zalaegerszeg is felkerült a Napenergia Térképre

Magánkezdeményezésként alig egy hónap alatt fejlesztette ki az Envirosense Hungary Kft. és a Solar ViewPoint Kft. Debrecen Napenergia Térképét. A részben ingyenes szolgáltatást mostantól az egerszegi magán- és céges beruházók is elérhetik, a szolgáltatás a www.napenergiaterkep.hu oldalon tekinthető meg. Minderről kedden délután tartottak sajtótájékoztatót a városházán.

Mozsár Eszter

Az önkormányzat épületének tetején is napelemeket találunk

Fotó: Pezetta Umberto

Az egerszegi debütálást a IV. GreenTech konferencián jelentették be. A fejlesztők stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel, amelynek célja egy országos térkép létrehozása. Ennek köszönhetően a közeljövőben egyre többen tájékozódhatnak majd a napelemes rendszer telepítése előtt például a megtermelhető éves villamosenergia becsült mennyiségéről, illetve az elérhető megtakarításról.

A sajtótájékoztatón Bali Zoltán és dr. Tomor Tamás, aki bemutatta a térkép használatát
Fotó: Pezetta Umberto

Bali Zoltán alpolgármester emlékeztetett, hogy az energiaválság okozta gazdasági nehézségek miatt egyre többen választják az alternatív megoldásokat, s az önkormányzat is egyre többet költ a megújuló energiák felhasználására. A digitalizált térképen minden háztartás, épület fellelhető, így gyorsan, egyszerűen lehet tervezni, hogy érdemes-e napelemes rendszert kiépíteni. A nagy felbontású légi távérzékelt adatok segítségével meg lehet nézni például a benapozottság mértékét, illetve azt, hogy az adott felület mennyi elektromos áramot tud termelni. Az alpolgármester hozzátette, Zalaegerszegen nagy az igény a napelemre, sokan adtak be pályázatot a kiépítésére.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy az ingyenes szolgáltatás egy olyan potenciáltérkép, ahol többek között az éves villamos energia becsült mennyisége, illetve az éves megtakarítás látható. A feltüntetett adatok az Envirosense Hungary Kft. által 2020-ban végzett légi felmérés alapján, valamint a partnereik közreműködésével végzett besugárzási elemzéssel jöttek létre, folytatta dr. Tomor Tamás. A kereskedelmi igazgató kifejtette, az adatokból számtalan elemzés nyerhető ki, egyik ilyen a benapozottság. Az épületek tetejének geometriája, a tetősíkok dőlésszöge és mérete, tájoltsága alapján számítógépes programmal kiszámítható, hogy egy átlagos évben a tetőn mekkora napenergiamennyiség realizálódik. Az ingyenes szolgáltatás mellett természetesen további lehetőségek is kérhetők, ha valaki komolyabban tervez, így például részletes 3D-s tetőmodell-napelemkiosztást tudnak készíteni lakóházra vagy ipari létesítményre egyaránt.

Milyen termelés várható el a napelemektől?
Magyarországon 1 kW-os napelemrendszerrel számolva ez az érték, alapul véve a már meglévő napelemes rendszerek adatait, 1050 és 1250 kilowattóra között van évente. Ugyanakkor ezt az adatot nagyban befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge és a földrajzi helyzet és a tetőárnyékoltság is. A legnagyobb hatékonyság a déli tájolású telepítéssel érhető el. (forrás: e.on)

Dr. Tomor Tamás elmondta még, a közeljövőben érdemes energiaközösségeket létesíteni, amivel nemcsak egy ház, hanem akár egy városrész vagy nagyobb komplexum áramellátását biztosíthatják. Debrecenben már zajlik egy, az egész városra kiterjedő hasonló vizsgálat, mondta az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában