A találkozón 80 kiállító vesz részt

2023.05.25. 14:00

Elkezdődött a kétnapos GreenTech konferencia – csökkenteni kell hazánk energiakitettségét

Lantos Csaba energiaügyi miniszter fővédnökségével és köszöntőjével csütörtökön reggel elkezdődött a GreenTech konferencia kétnapos programsorozata a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A negyedik alkalommal életre hívott Zöld energia és fenntarthatósági találkozón 80 kiállító vesz részt, s a bemutatók mellett mintegy 800 diáknak szerveznek pályaorientációs programokat.

Mozsár Eszter

Lantos Csaba miniszter előadás közben.

Fotó: Fehér Márk

Minden eddiginél több érdeklődőt vonz az idei GreenTech, melynek megnyitóján a tárcavezető kiemelte: Magyarország célja az energiafüggetlenség megteremtése, ugyanis hazánk egyelőre 76 százalékban függ – főként a földgáz és kőolaj tekintetében – a külföldi államoktól, beszállítóktól, az Európai Unió átlaga 71 százalék. A kormány kiemelt stratégiai célja, hogy növelje az alternatív forrásokból származó villamosenergia arányát, bővítse a termelő- és tárolókapacitásokat. Tavaly 1100 megawatt új napelemes kapacitás épült ki, jelenleg 4750 megawattnyi naperőművel rendelkezünk. A napenergia-alapú villamosenergia-termelés arányát tekintve hazánk Európában a 3., a világrangsorban pedig a 6. helyen áll. Az állam a közeljövőben 160 milliárd forinttal támogatja a hazai energetikai hálózatfejlesztést, az elavult infrastruktúra modernizálását. Látszik az is, hogy Magyarországnak szüksége van az atomenergiára, monda Lantos Csaba. A miniszter kijelentette: feladatuknak tartják, hogy garantálják az ellátásbiztonságot, elérhető szinten tartsák az energiaárakat, megőrizzék a rezsicsökkentés eredményeit, folytassák a zöld átállást, érvényesítsék a klímasemlegesség céljait.

A szakkiállításra a pályaválasztó diákokat is várják.

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár arról tájékoztatott, hogy a MÁV-Volán csoport gördülő állományának életkorát szeretnék fiatalítani, valamint növelik a kerékpárszállítási kapacitást. A Volán-flotta 100 elektromos busszal rendelkezik, a felét már üzembe helyezték, a zalai vármegyeszékhelyre jövő héten 11 új jármű érkezik. Az államtitkár szólt arról is, hogy eddig 365 ezer ország- és vármegyebérletet értékesítettek, s Zalaegerszegen július elsejétől az országban elsőként lehet majd igénybe venni azokat a helyi tömegközlekedésben. Nagy Bálint végül hozzátette, az M76-os út nyomvonalának terveit még egyszer átgondolják környezetvédelmi szempontok alapján, különös tekintettel a Kis-Balaton térségére. A jelenlévőket a konferencia két védnöke, Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő is köszöntötte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában