Megújul a szakrendelő

2022.09.05. 17:30

Elkezdték az energetikai felújítást a zalaegerszegi rendelőintézetben

Az épület déli oldalán lévő ablakok cseréjével indult az a nettó 276,3 millió forint értékű energetikai korszerűsítést célzó beruházás, amit várhatóan 2023 januárjában fejeznek be a Zala Megyei Szent Rafael Kórház rendelőintézetében. A munkálatok alatt továbbra is zavartalan a járóbetegek ellátása.

Mozsár Eszter

A déli oldalon kezdődött a felújítás. A helyszíni bejáráson Balaicz Zoltán, Gasztonyi Beáta és Vigh László

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Több mint 45 évvel ezelőtt, 1976 végén adták át a rendelőintézetet, s az elmúlt időszakban érdemi felújítás nem történt, hangzott el a sajtótájékoztatón. A KEHOP uniós pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően hatékonyabb lesz a közel 4500 négyzetméter alapterületű épület fűtése, mondta Dr. med. habil Gasztonyi Beáta.

– Nagy hőveszteséggel tudtuk a rendelőt működtetni, ezért nagyon örülünk a „Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése” projektnek, aminek értelmében az Országos Kórházi Főigazgatóság és a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. nyolc vidéki egészségügyi intézmény energetikai modernizálását támogatja – tájékoztatott a kórház főigazgatója. – Több lépcsőben történik a felújítás, először kicserélik a 131 darab, nagy méretű régi ablakot háromrétegű hőszigetelésű üvegezésűre. A nyílászárók cseréje után hőszigetelik a 2400 négyzetméteres homlokzatot, az épületet végül esztétikus kompozit lemezekkel borítják.

A főigazgató hozzátette, nemcsak a homlokzat újul meg, hanem a több mint 900 négyzetméteres lapos tetőt is hőszigetelik, valamint mind a hat szinten hő- és füstelvezető rendszert építenek ki. A déli homlokzaton emellett 72 panelből álló, villamos energiát termelő napelemes rendszert építenek ki. Elmondta továbbá, nem könnyű a beruházást menedzselni, mivel a felújítás alatt biztosítaniuk kell a gördülékeny, folyamatos járóbeteg ellátást. A szakrendeléseket a munkafolyamattól függően pár napra helyezik át másik épületbe, a pontos információkat a kórház közösségi oldalain találják.

A beruházás nem a jelenlegi, a világban tapasztalható energiaválság miatt indult, erősítette meg Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A politikus emlékeztetett, már több éve felmerült a rendelőintézet energetikai korszerűsítése, ám most jött el az idő, hogy el tudják kezdeni a tényleges munkát. Vigh László megköszönte, hogy a kórház a felújítás alatt akadálytalanul ellátja egészségügyi feladatát. Felidézte, a megyei intézményben az elmúlt nyolc esztendőben több mint 9 milliárd forint értékben zajlott modernizálás, s az egészségügyi fejlesztések nem fejeződnek be, azt mindenképpen szeretnék tovább folytatni, mondta a politikus.

Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, minden ilyen fejlesztés hozzájárul a városkép szépítéséhez, ám ennél is fontosabb a helyi egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése, illetve az, hogy 21. századi körülményeket biztosítsanak a kliensek számára. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az alapellátás összes területe megújuljon, ezt a törekvést a TOP és TOP+ pályázatokból valósítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában