Minél takarékosabban

2022.12.27. 20:00

A zalaegerszegi önkormányzat energetikai korszerűsítéseket tervez és hajt végre

Az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében a megyeszékhelyi önkormányzati közgyűlés villamos és fűtési rendszerek korszerűsítéseiről döntött.

Arany Gábor

Az Apáczai ÁMK-ban már elkezdődött a tornacsarnok korszerűsítése

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az előterjesztésben megfogalmazott intézményi fejlesztések elősegítik, hogy az októberi közgyűlésen elfogadott intézkedéscsomaggal összhangban megvalósuló beruházásokon túlmenően további megtakarításokat érjenek el. A világítási és fűtési rendszerek korszerűsítésével várhatóan 40–50 százalékkal kevesebb energia is elegendő lesz. 

Ehhez öt irányt határoztak meg: a helyzet felmérése, megvalósíthatósági tanulmányok készítése, szoftveralapú fejlesztések, korszerű fényforrások beépítése, amivel 50 százalékos megtakarítás érhető el, fűtéskorszerűsítés, kazánok cseréje, ettől 30 százalékos megtakarítást várható, valamint napelemes rendszerek telepítése. 

Az energiahatékonysági fejlesztések egy része már megvalósult. Az idősek otthonában megtörtént a kazánok cseréje, a Keresztury művelődési központba 280 korszerű világítótestet szereztek be, ezzel az áramfogyasztás megfeleződött. A falumúzeum fogadóépületében ötven világítótestet cseréltek. 

A városban 18 intézménynél tervezik napelemes rendszer kiépítését. Az idősek otthona, a városi óvodák és bölcsődék szerepelnek a sorban, valamint a ZTV Kossuth utcai épülete és a Keresztury művelődési központ. 

Önálló fűtést, két új kondenzációs kazánt kap a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, amit eddig az Ady-iskola kazánja szolgált ki. A bölcsődei és óvodai lámpatestek, fényforrások modernizációjaként 13 óvodában és négy bölcsődében 289 armatúrát és 1931 fénycsövet cserélnek le. A Kis utcai bölcsődében és óvodában, valamint a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetnél a fűtést korszerűsítik. Az Ifjúsági és Sportcentrumban 294 fénycsövet cserélnek ki, az Ostoros Károly Csarnokban 116 fénycső, a bokszteremben 20 fénycső, a modellezőklubban 50 fénycső cseréje történik meg. A ZTE Tenisz Klub épületének fűtéskorszerűsítése, a sátor belső világításának modernizációja is szerepel a tervekben. A ZTE FC-vel együttműködve TAO-pénzből napelemes rendszert építenek ki a stadion energiaköltségeinek kiváltására. Korszerűsítik a dzsúdóterem világítását. Az Apáczai művelődési központban megteremtik az egyes használó szervezetek által fogyasztott energia külön mérhetőségét, valamint korszerűsítik a fűtést. Itt a tornacsarnok korszerűsítése már elkezdődött. Modernizálják a Göcseji Múzeumban a Kisfaludi Strobl Zsigmond-kiállítótér világítását, korszerű lámpatesteket kap a polgármesteri hivatal, valamint a vásárcsarnok.

Az önkormányzat lakossági LED-lámpák cseréjére hirdet programot, ebben a társasházi közösségek is pályázhatnak a közös terek világításának korszerűsítésére.

Az önkormányzat olyan épületüzemeltetési szoftvert szerez be, ami minden önkormányzati intézmény fogyasztását figyeli, rendszerezi és kategorizálja.

Emellett a következő két évben nagyobb szabású energetikai beruházásokat is megvalósítanak. Ilyen a Deák-technikum korszerűsítése, a megyei rendőr-főkapitányság épületének modernizációja, valamint a Tipegő Bölcsőde, a bazitai, a ságodi, a Kosztolányi téri, az Űrhajós utcai, a Napsugár utcai óvoda felújítása teljes energetikai modernizációval. Ugyanilyen beavatkozást terveznek a Kölcsey, a Mátyás király és a Gazdaság utcai orvosi rendelőnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában