Beruházás

2023.06.21. 15:00

Stabilizálják a partfalakat Garaboncon és Nagyradán

A két dél-zalai településen is elkezdődött a veszélyes partfalak megerősítése. Garaboncon a köztemetőnél, míg Nagyrada belterületén a Kossuth utca alatt húzódó rész erősítését végzik a szakemberek.

Benedek Bálint

Takács Zoltán garabonci polgármester a hamarosan elkészülő partfal-megerősítést mutatja

Fotó: Szakony Attila

Mindkét falu vis maior pályázaton nyert összegből valósítja meg a beruházásokat, melyeket az elmúlt időszak sorozatos heves esőzései tettek időszerűvé. A partfalak a sok csapadék hatására megmozdulnak, beomlanak, a hordalék pedig előbb az árkokba, onnan pedig az úttestre jut, veszélyeztetve a közlekedést. A partfal megerősítése több szakaszban elkészült már Garaboncon és Nagyradán is, most ezek folytatásaként újabb szakasz kap alátámasztást.

- A fal állandóan mozgásban van, több helyen leszakadt már, például az egyik mobilszolgáltató vezetéke is kijött a földből, konkrétan a levegőben lógott - mesélte Tulok Ferenc, Nagyrada polgármestere. - A domboldalon lévő utcában 18 ingatlan van. Korábban már két ütemben elkészült az erősítés, most pedig a harmadik folyamat kezdődött el a fal lefaragásával. A mostani, közel 50 méter hosszú szakasz kivitelezésére 43 millió forint érkezett a vis maior forrásból. Viszont szeretnénk további, esetleg más forrást találni ugyancsak az út menti részek stabilizálására, s akkor 500 méteren évtizedekre megoldódna a probléma. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az alkalmazott technológia valóban bevált, a beavatkozás megállította a partfalat.

Nagyradán a kivitelező cég szakemberei a napokban kezdték a munkálatokat a harmadik ütemmel
Fotó: Szakony Attila

Tulok Ferenc hozzátette: két méter mélyen a földbe cölöpöket helyeznek el, amire további beton kerül. Ezen kívül több helyen további hét méter mélyen speciális betonvasakat fúrnak, így téve ellenállóvá, stabillá és szilárddá a falat. A kivitelezésnél a hasznosság mellett odafigyelnek az esztétikumra is, mely ugyancsak lényeges szempont. A kivitelezéssel várhatóan nyár végére végeznek, de ténylegesen szeptember közepén kell átadni a fejlesztést.

Egy településsel arrébb, Garaboncon már előrehaladottabb szakaszában vannak a második ütem munkálatai, melyek az előbbiekben megismert technológiával állítják meg a partfalat. Takács Zoltán polgármester kiemelte: náluk szintén a közút mellett található a fal, melynek tetején a köztemető áll, így a kegyeleti szempontokat is figyelembe kellett venniük, amikor pályáztak a vis maior keretre.

- Az elmúlt időszak esőzései folyamatosan rongálták a falat, több helyen tapasztaltunk elmozdulásokat, ezért pályáztunk - mondta. - Végül közel 26 millió forintból készülhet el az újabb 25 méter alátámasztás. A munkákat folytatnák, hiszen az állandóan változó időjárási körülmények hatással vannak a területre, s jó lenne, ha a teljes domboldalt megtámaszthatnánk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában