Helyi közélet

2023.06.22. 19:00

Női Vezetői Liga alakult

Pár év szünet után újraszerveződött a kamara “női tagozata”, a Női Vezetői Liga alakuló, bemutatkozó összejövetelét csütörtökön délután a Korona Szalonban tartották.

Arany Gábor

Molnár Ágota, Vörös Anikó és Balaicz Zoltánné mutatta be a Női Vezetői Ligát

Fotó: Arany Gábor

Mint az ötletgazda, és alapító Vörös Anikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára érdeklődésünkre elmondta, a Női Vállalkozói Klubjuk 2015-től kezdett működni. Ennek tevékenysége idővel elhalványodott, amiben közrejátszott a világjárvány is. Ez évben azonba felmerült az igény az újjáalakulásra, de ekkor már szélesebb  körben gondolkodtak. Nemcsak a vállalkozókat várják, hanem minden nőt, aki felsővezetői pozícióban tevékenykedik a gazdaságban, közigazgatásban, vagy más területen. 
A Női Vezetői Liga másik alapítója Molnár Ágota, az iparkamara alelnöke, a Gartner Intertrans Hungária ügyvezetője, aki céljaik bemutatásakor néhány számot is megosztott a hallgatósággal. 


Ebből kitűnt, az Európai Unióban elvárt, hogy 2026-ra a felső szintű döntéshozók harmada a nők közül kerüljön ki. Ezt 2022-ben fogalmazták meg az Európai Parlamentben. Hazánkban ez az arány 10.5 százalék, amivel utolsók vagyunk a V4 országok között, a többi államban 25-28 százalékos ez az arány. A közép-európai régióhoz viszonyítva se jobb kép, mert nálunk van a  legkevesebb női felsővezető a cégek irányító testületében. E közben a számok azt mutatják, gazdasági előnyökkel jár a női felsővezetők alkalmazása. Egyes felmérések szerint 25 százalékos profitnövekedést hozott, ha a menedzsmentben több nőt foglalkoztattak. Idáig eljutniuk azonban nem könnyű, mert például a megpályázott vezetői állás elnyerésére negyedével nagyobb a jelölt esélye, ha férfi név szerepel az életrajzon. A nők esélye 14 százalékkal rosszabb az esély magasabb pozíció elnyerésére akkor is, ha jobb a teljesítményük.


Az előzményekről harmadik alapítóként Balaicz Zoltánné szólt. Mint felidézte, 2015-ben jött létre a Zalaegerszegi Női Szalon is. Számos rendezvénnyel vették ki részüket a város közösségi életből, működtették a Család és Karrier Pontot. Ezért fogadta örömmel a Női Vezetői Liga megalapításának ötletét, és csatlakozott a kezdeményezéshez. Szükség van olyan platformra, ahol kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére van lehetőség, ami segít megtalálni az egyensúlyt a karrier és magánélet között, hangsúlyozta.
A bemutatkozás után Szily Nóra, egykori tévés személyiség, újságíró, pszichológus tartott oldott hangulatú előadást. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában