Nemzeti Összetartozás Napja

2023.06.04. 19:16

Megemlékezés a Hetés Barátság Parkban

Vasárnap Bödeháza és Zsitkóc között a Hetés Barátság Parkban emlékeztek anyaországi, muravidéki és felvidéki magyarok közösen a nemzeti összetartozás napján.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szervezésében tartott megemlékezésen először Orbán Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsának elnöke mondott beszédet.

Orbán Dušan beszédében úgy fogalmazott, hogy számukra, a határon túl rekedtekre sosem volt kétséges, hogy mellükben magyar szív ver.

Fotó: Korosa Titanilla

– Június 4-én nem veszteségeinket siratjuk, hanem gazdagságunkat ünnepeljük – mondta. – Sajnos a sors ellen nem tehettünk, s két nemzet tagjának lenni egyben áldás és gyötrelem. De már megszűntek a kényelmetlen okmányellenőrzések, a határbarakkok és az ellenszenv. Mert a határ csak azt hozott. Egy ezerszáz éves ország, nemzet szétkaszabolását, egy békés nemzetekből álló egység megbontását, ellenszenvet és haragot majd 70 esztendőre. De ennek vége és ma közösen emlékezünk mindazokra, akik e röpke 11 századon át azért cselekedtek, törekedtek, harcoltak, hogy a magyar ember büszke magyarként élhessen szülőföldjén és a világ bármely pontján.

Beszédet mondott ezután Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is, aki arról beszélt, hogy a 2011-ben elfogadott Alaptörvényben foglaltakat, a keresztény-konzervatív értékeket támadják az azzal egyet nem értők. De kell-e ezért változtatni rajta? tette fel a kérdést a politikus és 1920 példájával állította ezt párhuzamba.

Vigh László
Fotó: Korosa Titanilla

– Mit tettek velünk 1920-ban? Ide, ahol állunk, belga és japán emberek érkeztek, hogy megállapítsák az ország határát – mondta. – Szétszakítottak családokat, gazdasági, földrajzilag összetartozó térségeket, barátságokat. Ezt soha nem fogadhatjuk el, nem nyugodhatunk bele abba, amit akkor tettek velünk.

Arról is szólt, hogy a magyarságot ma is támadják, de jó kultúrát képviselünk, szilárd értékeken, keresztény alapokon állunk. Nem szabadna engedni mindabból, amit elértünk.

Közösen koszorúztak Vigh László és Bödeháza önkormányzati képviselő testületének tagjai, Bedő Andrea polgármester, Végi Zsuzsana alpolgármester és Büki Lajos képviselő
Fotó: Korosa Titanilla

A megemlékezésen ökumenikus istentiszteletet celebrált Andrejek Judit evangélikus, Ozsváth Imre református lelkész, Lendvai Zoltán katolikus plébános, illetve Demeter István diakónus.

Az eseményen jelen volt Dávid Andor, Magyarország ljubljanai nagykövete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában